Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как доматите влияят на холестерола?

31 юли 2024, 11:54 часа

Консумацията на един средно голям домат може да съдържа до една трета от дневната нужда от витамин С, витамин В, който е необходим за нормалния растеж на тъканите, а кората му съдържа флавоноида нарингенин, който може да намали възпалението.

Домати - как консумацията им влияе на холестерола

Основната стойност на доматите се придава от ликопена.

„Това е мощен антиоксидант, който също намалява риска от рак и сърдечни заболявания“, казва д-р Ирина Торопигина.

Торене на доматите със сода - ето как се прави

"Най-много от това вещество се съдържа в кората на доматите. И колкото по-червен е плодът, толкова по-висока е концентрацията на ликопен в него. В допълнение, доматите намаляват нивото на "лошия" холестерол, повишават еластичността на стените на артериите и са ефективни за предотвратяване на рак", казва специалистът.

Какво друго ще помогне за понижаване на холестерола?

"Ясно е, че само храната не може да реши проблема с холестерола. Ако сте загрижени за здравето си, коригирането на диетата ви е само половината от битката. Струва си да преразгледате начина си на живот като цяло и да обърнете специално внимание на лошите навици. За нормализиране на нивата на холестерола Европейското дружество по кардиология препоръчва водене на активен начин на живот, по-често ходене, джогинг или друга физическа активност от 30 до 60 минути на ден", казва още специалистът.

"Също така е добра идея да следите теглото си. За да направите това, достатъчно е да обърнете внимание на размера на талията (при жените обикновено е до 80 см, при мъжете - до 94 см) и на индекса на телесна маса. ИТМ между 18,5 и 24,9 се счита за нормален. Под тази стойност е поднормено тегло, а след това започва затлъстяването. За да изчислите ИТМ, трябва да разделите теглото си в килограми на квадрата на височината си в метри. И така, жена височина 170 см и тегло 60 кг е в рамките на нормалното. Тегло от 75 кг със същия ръст се счита за наднормено тегло", допълва лекарят.

Експертът също така препоръчват да се ядат 200-400 грама пресни зеленчуци и плодове без скорбяла всеки ден, да се консумират ферментирали млечни продукти, да се увеличи количеството фибри в диетата, да се въведе в диетата риба и морски дарове (до три пъти седмично), както и намаляване на консумацията на пушени меса и сладкиши.

НЕ яжте домати, ако имате някое от тези заболявания

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес