Как да спрем паник атаката?

10973
Как да спрем паник атаката?
Снимка: iStock/Guliver

Дълбокото дишане е главният начин за преодоляване на паник атаките. Това каза за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ психологът Михайлина Абрашева.

„Трябва бавно да вдишва и бавно да издишва. След това трябва да се разсее от негативните мисли. Да си пусне любима музика или приятно четиво. Най-бързото и лесно, което може да се направи в тези ситуации е да се обади на човек, който е на негова страна – приятел или психолог“, обясни тя.

Какво е агорафобия

Агорафобията е страх и избягване на места със струпване на хора, страх да се излезе от вкъщи. Трудно е да се повярва, но много хор...

Михайлина Абрашева каза още, че в началото е почти невъзможно човек сам да се справи с паник атака си. Когато човек ги овладее те преминават за няколко минути и накрая изчезват. Тя обърна внимание, че лекарствата не лекуват този вид авариен режим на тялото. Медикаменти се ползват, когато се стигне до паническо разстройство и маниакални фобии, главно агорафобия, но те само олекотяват симптоматиката. Антидепресантите обират емоциите и са полезни, единствено когато нещата са много усложнени. Към тях може да се получи зависимост, затова трябва да се взимат под контрола на специалист психиатър.

Повече от 35% от хората по света получат паник атака поне веднъж годишно. Науката не дава точен отговор на въпроса какво предизвиква паническите атаки, но е ясен механизмът, по който те се случват. Паник атаките могат да се случат на всеки човек, никой не е застрахован, обясни тя. Не само негативните емоции водят до паник атаки, преживяването на силна положителна емоция също може да доведе до това, обърна внимание психологът. Тялото разумът и психиката ни работят заедно и създават човека-личност, който е уникален, обясни тя.

„Когато настъпва паническата атака се получава объркване в координацията между тези три части. Тогава ума подава фалшив сигнал за огромна опасност, която е силно преувеличена от нашия ум. Тялото реагира като се свива и приготвя за бой. От свиването на тялото се получава реакция на съдовата система. Съдовете се свиват. Затруднява се движението на кръвта и започваме да се задушаваме, не ни достига въздух, а сърцето започва да бие учестено, за да навакса недостига на кислород до клетките“, обясни тя.

Водещо е усещането, че нямаме контрол върху тялото си, каза още Михайлина Абрашева. Всичко това се дължи на емоция, която или сме потиснали. Може да не е в момента, дори да е от детството ни, обясни още психологът. Връщането на контрола над себе си е най-трудно за тези, които за пръв път изпитват паник атака, обясни Абрашева.

Всичко за паническите атаки

Основна причина за пристъп на паническа атака са отрицателните мисли и фиксациите. Това каза психологът Лидия Годлевская, съобщи РИА Но...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Лесна рецепта за домашно средство за защита на здравето

6 неща, които всяка жена трябва да знае за гъбичните инфекции

По колко пъти на ден трябва да се хранят диабетиците?

По колко ябълки трябва да се ядат на ден за сваляне на холестерола?

Дефицит на витамини - кои симптоми го издават

Късметът ще се усмихне на тези зодии в края на юни 2024

Лекар: НЕ яжте тези храни вечер, водят до скок на захарта сутринта

Лекар: Пийте това преди закуска за нормализиране на кръвното

Лекар: Този плод сваля бързо захарта и вдига инсулина

Признак на сърдечна недостатъчност, който се появява по време на готвене

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com