Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да избегнете напълняването след 40 години - работещи съвети за жени

25 август 2024, 07:59 часа

След четиридесет години в женското тяло започва период на хормонални промени. Метаболитните процеси се забавят, така че могат да възникнат проблеми с теглото и напълняване.

За да се ускори метаболитната активност, лекарите препоръчват увеличаване на физическата активност, нормализиране на съня и въвеждане на протеинови храни в диетата, съобщава изданието The Health Site 

Как да избегнете наднорменото тегло - съвети за жени над 40

Умерената ежедневна физическа активност ще ви помогне да изгорите излишните калории и да изградите мускулна тъкан, дори когато си почивате. Това може да включва различни упражнения, разходки на чист въздух, колоездене и кардио упражнения, пише изданието.

Пълнее ли се от бирата или е просто мит?

Балансираната закуска е друг важен подход. Необходимо е сутрин да се ядат протеини и пълнозърнести храни, зеленчуци, плодове и листни зелени салати. Такава храна ще засити добре, ще ви зареди с енергия за дълъг период от време и няма да доведе до натрупване на излишни килограми в областта на талията. Тези продукти ускоряват добре метаболитните процеси в организма. Най-много протеини се съдържат в пилешкото, пуешкото, рибата, органичните меса, морските дарове, яйцата, боба и ядките.

Контролирането на нивата на стреса също е важно. Постоянното напрежение и стрес забавят метаболизма, което води до натрупване на излишни килограми. Затова се препоръчва на жените над 40 години да избягват стресови ситуации, защото това ще се отрази негативно не само на фигурата, но и на цялостното им здраве. Психолозите препоръчват по-често да се практикува медитация, повече разходки сред природата и практикуване на хобита, които вдъхновяват и изпълват с щастие.

След четиридесет години е изключително важно да поддържате режим на сън, защото липсата му може да промени хранителните навици и да предизвика желание за консумация на мазни и висококалорични храни. Затова трябва да се наспивате добре, за да поддържате правилното протичане на метаболитните процеси в организма, допълва още изданието.

Закуските между основните хранения не трябва да се пренебрегват. По този начин можете да избегнете преяждането и да поддържате нормални нива на кръвната захар.

За да изчислите необходимия брой калории за консумация, трябва да се свържете със специалист. Диетолозите ще ви помогнат да определите индивидуалните калорийни нужди на тялото си, което ще ви помогне да поддържате теглото си в нормални граници, съветва още изданието.

Лекар: Направете това, за да НЕ напълнеете след празниците

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес