Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кафето съдържа този важен витамин

15 октомври 2023, 09:27 часа

След водата кафето е най-популярната напитка в света. Но освен любим навик, консумацията му предлага на тялото ни много повече. И докато може би знаете, че умерената консумация на кофеин ускорява метаболизма ви, потиска апетита и е свързана с намаляване на телесните мазнини, това, което може би не знаете е, че любимата ви напитка е здравословен избор, защото съдържа витамини, както и антиоксиданти. 

Витамин B2 или рибофлавин е част от състава на коментираната напитка.

Витамин В в кафето

Всички витамини могат да бъдат разделени на две основни категории, тъй като са водоразтворими или мастноразтворими. B2 е водоразтворим и се транспортира през кръвта. Рибофлавинът е основният градивен елемент на два ензима, които играят много важна роля в производството на енергия. Освен това участва в правилното функциониране на клетките, растежа и метаболизма на мазнините.

Лекар: НЕ пийте кафето с това, запушва артериите

B2 се намира естествено в някои храни, добавя се изкуствено към други продукти и може да се приема естествено като добавка. Всяка чаша от кофеиновата напитка покрива впечатляващите 11% от препоръчителното дневно количество вит. В2.

Освен B2, любимата ви напитка е богата на минерали като калий и манган и антиоксиданти. Единственото, за което трябва да внимавате, е количеството, което консумирате. Така че, ако пиете до 400 mg на ден, това е една от най-здравословните напитки, които можете да консумирате.

Консумацията на кофеин в рамките на препоръките на здрави възрастни няма отрицателни ефекти върху здравето. Изследвания дори свързват ежедневната консумация на кофеиновата напитка с по-добро сърдечно здраве и дълголетие. Но ако принадлежите към по-чувствителна категория, ако сте бременна или кърмите, имате коронарна болест или язва на стомаха или просто искате да се насладите на по-голямо количество от тази напитка, заложете на безкофеинов вариант.

Естествените антиоксиданти (хлорогенова киселина), съдържащи се в зърната, защитават клетките на човешкото тяло от свободните радикали. Микроелементът тригонелин има заздравяващ ефект и действа благоприятно на стените на кръвоносните съдове. Кофеинът поддържа сърдечно-съдовата система в лек тонус и в големи количества може да повиши кръвното налягане с до 10 mmHg.

В състава му влизат още витамини (В1, В6, РР), минерали (калий, магнезий, желязо, цинк, калций, фосфор) и повече от 20 аминокиселини. Умерената консумация насърчава производството на серотонин и допамин, което означава, че намалява риска от депресия и други заболявания, свързани със състояние на униние и апатия.

Още: 2 грешки при пиенето на кафе, които са пагубни за метаболизма

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес