Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Жлъчният мехур дава ясен сигнал, който не бива да се подценява

28 май 2024, 15:16 часа

Жлъчният мехур е малък орган с крушовидна форма, разположен от дясната страна на тялото, точно под черния дроб. Той е отговорен за съхранението на жлъчката, която се освобождава при хранене. Благодарение на жлъчката е възможно тялото да абсорбира мазнини и много важни витамини, като A, D, E и K. Въпреки че жлъчният мехур изпълнява изключително важна задача, много хора научават за него едва когато се появи характерен пристъп на болка.

Болка в жлъчния мехур – как да я разпознаем?

Болката в жлъчния мехур е лесна за разпознаване, защото се намира от дясната страна на корема, точно под ребрата и най-често се появява след прием на мазни храни. Това е болка, която се появява внезапно и обикновено се разпространява към дясното рамо. Може да бъде придружено от гадене и повръщане.

Още: Топ 5 ползи за здравето от риба тон в консерва

За да поставите точна диагноза, просто докоснете кожата точно под долните ребра, от дясната страна на гърдите. Когато болката се засили до такава степен, че затруднява дишането, това е признак за проблеми с жлъчния мехур (т.е. жлъчни колики). Може да продължи от няколко минути до няколко часа.

Болка в жлъчния мехур и камъни в жлъчката

Въпреки че има случаи на временна болка в жлъчния мехур, която отшумява и не се повтаря, в по-голямата част от случаите болката в този орган означава, че имате жлъчни камъни, свързани с блокиране на жлъчния поток, което затруднява правилното смилане на храната.

Проблемите с жлъчния мехур не могат да бъдат подценявани по никакъв начин, тъй като могат да причинят инфекция и увреждане на други органи в коремната кухина, което в екстремни случаи води до животозастрашаващо състояние.

Още: 5 лесни начина да понижите нивата на кръвната захар БЕЗ лекарства

Кой е изложен на риск от камъни в жлъчката?

Групата с повишен риск от камъни в жлъчката включва възрастни хора (особено жени), но също и такива с наднормено тегло, диабет или приемащи определени лекарства. В допълнение, това заболяване може да има генетична основа.

Диагностика и лечение на камъни в жлъчката

Още: Болката в лявата част на корема е симптом за много заболявания

Как се диагностицират камъни в жлъчката? Това включва абдоминален ултразвук и кръвен тест (измерване на билирубин и ензими LDH, ALP, ALAT, AST и GGTP). При ултразвуково изследване могат да се открият отлагания в жлъчния мехур (наречени жлъчни камъни), които нарушават функционирането му и причиняват болка. Ако въпреки извършването на тези две изследвания резултатите са неубедителни, лекарят може допълнително да назначи компютърна томография на коремната кухина. Това е по-подробно изследване, използвано в сложни случаи.

Лечението на камъни в жлъчката включва хирургично отстраняване на жлъчния мехур. Тази процедура може да се извърши по два начина – чрез разрязване на коремната стена или лапароскопски (което ускорява процеса на възстановяване). Преди процедурата пациентите получават болкоуспокояващи и спазмолитици за облекчаване на неприятните симптоми.

Диета при проблеми с жлъчния мехур

Ако имате проблеми с жлъчния мехур, не е лоша идея да инвестирате в подходяща диета. Тя ще ви даде възможност да се отървете или намалите болката и да преборите останалите симптоми като метеоризъм, киселини или диария.

Диетата при камъни в жлъчката трябва да включва 4-5 хранения на ден на равни интервали, с ограничено количество мазнини от животински произход.

Основният компонент на такава диета са въглехидрати и продукти с високо съдържание на протеини, но в същото време с намалено количество мазнини. Освен това е препоръчително да се ядат храни, богати на витамин С.

Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес