Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ягодите лекуват кожни алергии

02 декември 2013, 11:38 часа

Есенцията от ягоди има противоалергично действие и е полезна при лечението на кожни алергични реакции. Това се казва в статия на японски учени, публикувана в списание Journal of Functional Foods. Акира Ивамото и неговите колеги от Университета Кюшю решиха да разберат как действа противораковият и антиоксидантния ефект на ягодите.

Учените провели експеримент с гризачи, които са страдали от болест, сходна на атопичния дерматит при хората. В продължение на 14 седмици на мишките е инжектиран препарат, който съдържал 18 милиграма есенция от ягоди. На 10-та седмица симптомите на болестта са започнали да затихват. Учените са увеличили дозата до 32 милиграма и на 14-та седмица симптомите на кожни заболявания при всички мишки са изчезнали.

Ивамото и неговият екип обясняват това с факта, че есенцията от ягоди съдържа пектин. Той потиска производството на имуноглобин и по тази начин намалява хиперчувствителността на имунната система. Учените отбелязват, че тяхното изследване открива пътя към създаването на противоалергични продукти на основата на ягодите.

Соня Иванова
Соня Иванова Отговорен редактор
Новините днес