Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ягоди или череши - кой плод е по-добър за диабетиците

30 май 2024, 09:50 часа
Реклама

Ягодите и черешите са вкусни и полезни, но кой от тези два плода е по-добър при диабет. Руският диетолог д-р Анна Шафер отговор на този въпрос.

Реклама

Ягоди или череши при диабет?

"Въглехидратното натоварване на ягодите е по-ниско, този плод е за предпочитане за диабетици в сравнение с черешите", казва специалистът.

Диетологът заявява, че ягодите съдържат по-малко захар от черешите и гликемичният товар, който произвеждат върху тялото, е по-нисък. Това е важно при затлъстяване, диабет и други здравословни проблеми, които изискват ограничаване на въглехидратите и захарта в храната. Специалистът посъветва хората с наднормено тегло, диабет и метаболитен синдром да ядат ягоди, а не череши.

По колко череши и кога могат да се ядат при диабет?

"В 100 грама череши има 2 чаени лъжички прости захари, а в същото количество ягоди – една и половина“, уточнява диетологът.

Д-р Анна Шафер добавя, че същата порция ягоди е много по-богата на витамин С (ягодите съдържат 60 mg, докато черешите съдържат 15 mg). Лекарят отбелязва, че витамин С е един от ключовите антиоксиданти, който поддържа и подобрява функционирането на имунната система, като помага на тялото да усвоява желязото от храната.

По-добре е плодовете да се консумират пресни, тъй като топлинната им обработка унищожава много витамини, съветва специалистът.

Витаминно-минералният състав на ягодите е много богат. Етеричните масла, танините и минералните компоненти в състава им обясняват техните холеретични и диуретични свойства.

Калцият и фосфорът са полезни за костите.Желязото, медта и кобалта подпомагат хемопоезата.Фолиевата киселина помага за укрепване на кръвоносните съдове. Калцият и флуорът в ягодите също укрепват зъбите. Голямо количество фибри в състава им е полезно за комфортно храносмилане. Витамин С в тях помага за подобряване на състоянието на кожата, косата и ноктите.

По време на бременност през първия триместър се препоръчва консумацията на ягоди поради съдържанието на фолиева киселина, както и на магнезий, калций и калий.

Ягодите са един от най-мощните алергени. При прекаляване с тях съществува риск от получаване на копривна треска, диария или алергии.

Череши - вдигат или свалят пикочната киселина

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес