Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Инсулт: тези витамини и храни предпазват от него

03 ноември 2023, 11:37 часа

Високо кръвно налягане (хипертония), неправилен сърдечен ритъм (предсърдно мъждене), тютюнопушене, неправилна диета и липса на движение – това са основните рискови фактори за инсулт.

Храните и витамините, които предпазват от мозъчен удар

Рискът от този съдов инцидент може да се намали със здравословен начин на живот и диета, в която преобладават зърнени храни, много плодове и зеленчуци, ненаситени мазнини от зехтин и риба и нискомаслени млечни продукти. Важен в случая е витамин С, В9 (фолиева киселина), както и коензим Q10. Последният е най-важният коензим в тялото. Действа като мощен антиоксидант, който се създава в тялото, но също така се приема чрез храната от животински произход.

Лекар: Инсултът удря най-често на тази възраст

Освен това е доказано, че зеленият чай намалява риска от заболяване на мозъчните кръвоносни съдове, чието запушване причинява мозъчен удар, съобщава изданието The Health Site.

Резултатите от многобройни изследвания доказват благоприятния ефект на антиоксидантите, предимно растителни стероли, витамини и минерали, върху здравето на кръвоносната система. Заедно с омега-3 мастни киселини и диетични фибри, тези вещества намаляват усвояването на холестерола, понижават триглицеридите в кръвта и повишеното кръвно налягане, допринасят за здравината и еластичността на кръвоносните съдове. Благоприятният ефект на омега-3 мастните киселини върху здравето на сърцето и кръвоносните съдове е изключително добре документиран с научни доказателства. Известен е ефектът на омега-3 мастните киселини върху намаляването на нивото на триглицеридите в кръвта, намаляването на риска от образуване на кръвни съсиреци и намаляването на повишеното кръвно налягане.

Витамин С, приеман чрез храна и хранителни добавки, също може да допринесе за превенцията на сърдечно-съдови заболявания. Най-добро оползотворяване на витамин С се постига в доза от 200-400 мг. Именно тази доза постига най-добро насищане на клетките и следователно приемането на дози по-високи от 500 mg "наведнъж" се счита за безполезно, тъй като излишното количество ще бъде изхвърлено от тялото.

Калцият и магнезият играят изключително важна роля за поддържането на равномерен сърдечен ритъм. Минералът цинк също има благоприятен ефект, тъй като е част от антиоксидантите и по този начин защитава множество структури в тялото. В същото време калцият е доказано важен помощник за понижаване на високото кръвно налягане, а магнезият е добре познат "антистресов" минерал.

За да се намали рискът от поява или повторение на инсулт, трябва да се премине към здравословна диета, в която преобладават зърнени храни, много плодове и зеленчуци, ненаситени мазнини от зехтин и синя риба и нискомаслени млечни продукти. Тези препоръки се вписват в модела на средиземноморската диета, която се препоръчва и при сърдечни заболявания.

Още: Тази ядка пази мозъка от инсулт

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес