Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Имаме зъбобол през нощта - ето какво първо да направим

17 февруари 2024, 16:17 часа
Реклама

Зъбоболът е явление, което лесно може да наруши уютната ни нощ. По време на сън, тялото се отпуска и подлежи на вътрешни промени. Зъбите не са изключение, а чувствителността им към болка се засилва, което може да доведе до неприятни последици за цялостното ни здравословно състояние. В статията ще разгледаме причините за този вид болка и какво можем да направим, за да се справим с нея.

Разтвор на вода и сол може да е вашето решение за зъбобол

Физиология и психология на нощния зъбобол

Болката в зъбите през нощта може да бъде още по-интензивна, отколкото през деня. Това се обяснява с физиологични и психологични аспекти. През нощта, отслабват надбъбречните жлези, отговорни за спирането на възпалителни процеси, което оставя зъбите по-уязвими към болката.

зъбобол

Ефективни методи за облекчаване на зъбобола през нощта

Ако зъбоболът през нощта ви задълбочи, специалистите препоръчват няколко бързи и ефективни действия:

  1. Прием на бързодействащи болкоуспокояващи: Аналгин, Пенталгин, Аспирин или парацетамол могат да предоставят бързо облекчение.
  2. Изплакване на устата с билкови състави: Мента, маточина, градински чай, дъбова кора и невен се използват успешно за успокояване на болката.
  3. Традиционни народни средства: Някои методи като поставяне на парче осолен бекон върху болната област и използване на алкохолно напоена памучна вата могат да бъдат ефективни.

Внимавайте! Болезненото изтръпване на зъбите може да е симптом на ...

Кога е необходимо да потърсите зъболекар?

Въпреки че у дома можем да приложим различни методи за облекчаване на зъбобола, важно е да се обърнем към професионалист, ако болката продължава или се влошава. Зъболекарят разполага с необходимите инструменти и знания, за да постави точна диагноза и да предостави подходящо лечение.

Зъбоболът през нощта може да бъде истинско мъчение, но с правилните действия можем да се справим с него. Опитайте се да приложите описаните методи и в случай на продължаващи проблеми, не се колебайте да потърсите помощта на зъболекар. 

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес