Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Храни на младостта - какво да ядем след 40 години

11 октомври 2023, 11:18 часа

Периодът след 40 години е чудесна възможност да преразгледате навиците си и да подобрите с цел запазване на здравето и младостта по-дълго. Има няколко храни, които са в състояние да се борят със стареенето, пише Eatthis. Една от тях са ягодите. Списъкът се допълва от шамфъстък, домати, червени боровинки, домати, сьомга и зеленолистни зеленчуци.

Храните, които запазват младостта

Свободните радикали атакуват здравите телесни клетки, което допринася за възпалението и натрупването на оксидативен стрес. Това може да ускори стареенето на клетъчно ниво, развитието на сърдечни заболявания.

Шамфъстъкът помага в борбата със свободните радикали благодарение на своите антиоксидантни свойства.

Тайната на младата кожа - яжте всеки ден по 2 лъжици от това

Яденето на шепа шамфъстък на ден може да има положителен ефект върху стареенето на клетките и продължителността на живота при хора с преддиабет.

Сьомгата е отличен източник на постни протеини, хранително вещество, важно за поддържане на мускулна маса при хора над 40 години. Тази риба е с високо съдържание на омега-3 мастни киселини, което може да намали риска от сърдечни заболявания и да подобри когнитивната функция на мозъка.

Червените боровинки и сокът от тях забавят стареенето благодарение на растителните съединения в този плод. Яденето на една малка чаша червени боровинки в продължение на три месеца може да подобри паметта и работата на нервната система. Плодът е богат на витамин С, който се бори с ефектите на свободните радикали върху стареещата кожа.

Доматите съдържат антиоксиданта ликопен, който може да се бори със свободните радикали, които се появяват по време на стареенето. Това вещество помага за понижаване на нивата на холестерола, подобряване на здравето на сърдечно-съдовата система и намаляване на риска от инсулт. Ликопенът помага за намаляване на фотоувреждането на кожата.

Кейл, брюкселско зеле и спанак – тези зеленчуци са богати на витамини Е и К, които могат да предотвратят загубата на памет и да помогнат за забавяне на стареенето на мозъка.

Една порция листни зеленчуци дневно се свързва с намален когнитивен спад, свързан с възрастта.

Зеленолистните зеленчуци съдържат каротеноиди, които могат да предпазят очите от оксидативно увреждане, а спанакът е богат на антиоксиданти, витамини А и С.

Също така зеленолистните зеленчуци помагат за натрупване на мускулна маса – тя започва да намалява активно след 40 години. Тези зеленчуци съдържат цял набор от витамини и минерали, както и фибри, които подобряват смилаемостта на протеините и мазнините. Като цяло консумацията им преди и след тренировка е изключително полезна, тъй като ще ви помогне да оптимизирате метаболизма си и като резултат ще подобрите качеството и ефективността на тренировката.

Oще: Хората, които ядат тези храни, изглеждат поне с 10 години по-млади

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес