Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хормон на щастието: Как да увеличите производството му по естествен път

11 септември 2024, 16:11 часа

Серотонинът е невротрансмитер, намиращ се във вашия мозък, кръв и храносмилателна система. Той засяга всяка част от тялото ви, от емоциите до двигателните ви умения.

Още: 5 причини, поради които трябва да ядете повече черно грозде

Серотонинът се счита за естествен стабилизатор на настроението и се състои от основната аминокиселина, наречена триптофан, която се набавя чрез храната. Липсата на триптофан може да доведе до понижени нива на серотонин. Това може да доведе до нарушения в настроението, като тревожност или депресия.

На база на различни изследвания и съвети от здравни експерти, изброяваме някои естествени начини за повишаване на нивата на серотонин в организма.

Яжте повече храни, които съдържат триптофан

Вашата мисия е да получите триптофан, който тялото ви може да преобразува в серотонин. Следователно постоянна диета с богати на триптофан храни може да повиши нивата на серотонин с течение на времето. Някои от най-добрите храни, които съдържат триптофан:

Яйца – пълни са с аминокиселини и антиоксиданти като триптофан, тирозин, холин, биотин и омега-3 мастни киселини.

Ананас – богат е на триптофан и много бромелаин, ензим, който намалява възпалението.

Сирене – участниците в проучване съобщават за подобрено настроение по време на 4-дневна диета с високо съдържание на триптофан, отколкото по време на последващата им 4-дневна диета с ниско съдържание на триптофан. И точно сиренето ги кара да се чувстват по-щастливи.

Банани – известни са със съдържанието си на калий, но сега са известни и с високото си съдържание на триптофан.

Сьомга – освен че е богата на триптофан, тя съдържа омега-3 мастни киселини, които също влияят положително на здравето на вашето сърце.

Сушени плодове и ядки – вместо нездравословни храни можете да консумирате микс от сушени плодове и ядки.

Други съвети за повишаване на нивата на серотонин

Храната не е единственият начин за стимулиране на производството на серотонин, активният начин на живот също е ключът към щастието.

Останете хидратирани – пийте достатъчно вода през целия ден, за да поддържате правилното функциониране на мозъка и тялото си.

Физическа активност – физическата активност кара тялото да освобождава триптофан и ендорфини в кръвта ви и в резултат на това настроението ви ще се подобри значително.

Стойте на слънце – слънчевата светлина стимулира производството на серотонин, така че е важно да се възползвате от добрите слънчеви дни. Можете също така да приемате добавки с витамин D, ако имате нужда.

Погрижете се за храносмилателната си система – преработените храни могат да повлияят негативно на храносмилателната ви система, което се отразява на настроението и цялостното ви здраве.

Още: 3 тайни бабини илачи, които свалят високо кръвно, премахват стреса и облекчават махмурлук

Понякога, въпреки че можете да приложите всички съвети, нищо не работи. Тогава е време да говорите с Вашия лекар, за да започнете терапия и да получите правилното лечение.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес