Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хапвайте ТОВА и високото кръвно ще спре да криволичи и ще влезе нормите

31 август 2024, 07:41 часа

Повишеното кръвно налягане не непременно манифестира симптомите си. И в повечето случаи си нямаме ни най-малка идея, че нещо не ни е наред заради него. Сред нас има хора, които реагират бурно към повишаването му и стават жертви на много болезнени усещания. Но факт е, че преобладаващата част могат да не проумеят години наред, че страдат от него. Медицинските лица обикновено ни увещават да го проследяваме внимателно, но в реалността по принцип не се получава по този начин - обикновено като се чувстваш във форма, не предполагаш, че страдаш от проблем със телесното здраве. 

Да си с високо кръвно обаче никога не е нещо, с което да не може да се преборите.Повечето причини за хипертония идват от ситуации, които всеки изпитва в начина си на живот. По-сериозните фактори са по-голямо тегло, минимална физическа активност, изпълнена с лоша храна диета, повече цигари, прекаляване с алкохола, нервно напрежение, диабет, сбор от няколко хронични заболявания и фамилна генетична обремененост. Няма лошо като се надрасне 45-46 годишна възраст да започнете да се следите значително по-внимателно. 

Има редовни хипертоници, за които е повече от важно да поглъщат предписани от медицински лица  хапчета. Обаче повечето от хората са от типа, които правят кризи само в определени случаи. Сред които и да сте обаче е хубаво да имате представа кои са скритите полезни неща, които ще ви асистират да понижите кръвното за кратък период. И то докато сте у дома. Тези хитрини не решават проблема с медицинската работа, но могат да са най-важното, което да направите в най-ранния миг. Важно е впрочем да ги направите част от начина си на живот, понеже те са изключително полезни при безчет здравни беди.

 Опитайте това

Канелата ,тази невероятно подправка, е  чудесна и приятна както като вкусови данни, така и като мирис. Подправката изобилства от страшно полезни за организма целебни качества. Помага солидно за нервите и в последна сметка има благоприятстващ кръвното налягане. Ето какъв е номерът. Налейте малко вода в чаша с кисело мляко и изсипете около половин чаена лъжичка канела. Добре е за вкус да прибавите лъжичка мед. Подобна приятна смес работи веднагически.

• Повече чесън

В народната традиция, чесънът изобилства от толкова много преимущества, че ако го превърнете в интегрална част от храната ви, ще ликвидирате високото кръвно. Чесънът е познат като един от най-класическите природни антибиотици. Тушира високото кръвно, слага край на лошия холестерол. Ако не ви се консумира под формата на скилидка, приемайте го под формата на малка лъжичка чесън на прах. Отново има ефект. При всеки случай обаче го приемайте суров. 

• Бърза мярка

Съществува един важен трик, който е добре да прибавите към съкровищницата. Първо трябва да сложите палец и среден пръст върху мястото зад меката част на вашето ухо. После приплъзнете пръсти надолу към ключицата. Това действие се прави 7-8 пъти за всяко ухо. Другата популярна ключова точка е разположена на 0,5 см от меката час на ухото в посока към носа. На това място е хубаво да проведете разтриване. 

• Пийте повече от този чай

Ако съществува билка, която да е естествен съюзник в битката против високото кръвно налягане, това със сигурност е отварата от каркаде. Това е един от добре проверените домашни прийоми за редуциране на вашето кръвно. И всъщност, има още добър списък от полезни свойства. Поради начина, по който влияе на психическото здраве, е изключително добър антидепресант. Знае се, че дава много мощ на имунната защита, тъй като носи в себе си най-големите нива на витамин Ц от всички чайове. Изобилства също на желязо и има доказан ефект върху хемоглобина. Разбрано е, че има ефект и при превишило допустимия максимум тегло. 

• Опитайте този тип дишане

Знае се, че когато сме с повишен стрес, ние въздишаме. Затова първо отпуснете тялото и съзнанието. Сложете на очите си с кърпа, за да редуцирате външните стимули. Поемете въздух с корема. Ако ви е трудно бихте могли да поставите ръка на стомаха си и да усетите как той се повдига нагоре. Поемайте въздух за около 4 секунди. А после като издишате, задръжте по този начин за нови четири секунди. И пак отначало. Дишайте по този начин в рамките на 5 минути, а може и повече. С тази тактика се засилва притока на кръв към повечето тъкани на тялото, а хипертоничната криза намалява. 

• Вода, кърпа, тил

Тук са популярни два варианта, които да утилизирате в битката с кръвното. Първият е да поставите дланите си върху течаща студена вода на мивката. Стойте така за две-три минути и може да усетите благоприятен ефект. Другата надеждна тактика е да поставите хладка кърпа на тила. Задължително обаче - не трябва водата да е близо до ледената, достатъчно е да бъде хладничка. 

• Пийте и този чай

Ментовият чай е лек за психиката, сърцето и за скочилото нагоре кръвно налягане. Той значително може да свали кръвното и благодарение на него да усетите жадуваното облекчение.

• Помощ от приятел

Ако някъде около вас има някой, се помолете да ви направи един масаж. Ключовите места са местата на тила. Супер важене е и масажът на раменете, който да се движи надолу към лопатките. 

• Народното биле

А ето нещо страшно полезно - мляко и коприва. Приготвя се по този начин - като заливаме две лъжици сухи листа от коприва с двеста милилитра прясно мляко. Поставяме на котлона и гледаме да кипне хубаво, а после премахваме от огъня. Разбира се, дайте му време да изстине. Поглъщаме по една чаша от този лечебен микс при повишено кръвно налягане.

Списъкът от навици

Всичко събрано до този момент върши перфектна работа в изненадващите ситуации. Обаче, ако сте си поставили за цел наистина да премахнете завинаги високото кръвно, да разгледате този класически списък с мерки с 10 важни неща. Ако ги вкарате в употреба правилно, повече няма да сте подложени на мъките от високото кръвно. 

- Дайте си сметка за излишното тегло. Всеки опит за отслабване ще се увенчае с напредък в битката с високото кръвно. 

- Изпълнявайте физически упражнения редовно. Спокойни разходки, малко бягане за здраве, каране на колело, час-два плуване в басейн, танците също са много полезни. Заделете поне 15-20 минути на ден за тези физически занимания. 

- Време е за полезни храни. Задължително зеленчуци, плодове, зърнени храни. Цялостно се вгледайте в диетата си, дайте си сметка кое ви е проблем за здравето и го заличете от храненето си. 

- Занижете солта. Което значи и да хапвате по-малко в заведения и топли кухни, защото на тези места храната обичайно е пресолена. Включвайките котлона и гответе вкъщи. 

- Знае се, че, пациентите, които имат високо кръвно, поглъщат алкохол над необходимото. Таванът всъщност е само бира на ден или най-много чашка вино. Ако надвишите тази доза е съвсем очаквано да стигнете до високо кръвно. Правилото важи и за цигарите - повече от 5-6 дневно ще ви оказват проблеми с кръвното. 

- Големият стрес е един от обуславящите високото кръвно фактори. Поставете си задачата да го намалите и да посвещавате време за вас самите, за да сте в равновесие. 

 

Използвайте тези съвети! Те не са заместител на лекарска консултация. Но са начин на живот, който може да ви помогне. Надяваме се да сме ви били полезни! 

Петър Георгиев
Петър Георгиев Отговорен редактор
Новините днес