Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хапче против стареене: Учени откриха начин за удължаване на младостта

28 юли 2024, 14:38 часа

Учените от медицинското училище Duke-NUS в Сингапур са на крачка от разработването на хапчета, които ще помогнат за забавяне на стареенето, за подобряване на здравето на хората и ще удължат живота им. Резултатите от изследването им са публикувани в списание Nature.

Хапче против стареене - най-новото откритие на учените

Авторите демонстрират, че протеинът интерлевкин-11 (IL-11) се увеличава в телата ни с напредване на възрастта, което допринася за лошо здраве и свързани с възрастта заболявания. Блокирането на активността на IL-11 може не само да помогне на хората да живеят по-дълго, но и да забави неизбежния процес на стареене.

5 прости начина за забавяне на стареенето след 40 години 

Експерименти върху мишки показват, че изтриването на гена IL-11 предпазва от слабост, свързана с възрастта, деменция и болести, като увеличава средната продължителност на живота с 24,9%. Използването на анти-IL-11 терапия в зряла възраст увеличава живота на мъжките мишки с 22,5% и женските мишки с 25%.

Лечението подобрява метаболизма чрез насърчаване на образуването на кафява мазнина, предотвратява загубата на мускули и предпазва от кардиометаболични заболявания. В допълнение, потискането на IL-11 значително намалява риска от рак, който е водещата причина за смърт при стари мишки.

Експертите се надяват, че анти-IL-11 терапията ще стане достъпна за широката общественост, въпреки трудностите при одобряването на нови лекарства за за забавяне на стареенето.

Според учените, ако се неутрализира въздействието на факторите на стареене, можете значително да се удължи животът на човек и най-важното - да се подобрите качеството му.

И така, защо остаряваме?

Оксидативен стрес. Точно като парче метал, което ръждясва с времето, нашите тъкани се окисляват. Това е резултат от нормални вътрешни процеси на "изгаряне" на енергия и метаболитни реакции, които водят до образуването на свободни радикали. Оксидацията или оксидативният стрес е неразривно свързан с появата на „свързани с възрастта“ заболявания.

Намалено качество на протеина. С напредване на възрастта нашите клетки могат да произвеждат протеини с неправилна форма, които бързо стават нефункционални. Освен това протеините са елементите, които структурират цялото тяло и нашето ДНК. Те образуват ензими и хормони. С напредване на възрастта на тялото процесът на гликиране на протеините излиза на преден план - когато те се свързват с молекулите на глюкозата. В резултат на това телесните тъкани губят еластичност и стават твърди, а междуклетъчният метаболизъм и клетъчното хранене се забавят.

Скъсяване на теломерите. Теломерите са вид защитна капачка на краищата на хромозомите. По време на деленето на клетките, тоест с възрастта, техният размер намалява. Дължината на теломерите по-скоро не е фактор за стареенето, а негов маркер. Значителното им скъсяване е свързано не само с възрастта, но и с лоша имунна защита, дегенеративни заболявания и постоянен стрес.

Влошаване на митохондриалната функция. Митохондриите са органи в нашите клетки, които играят важна роля в производството на енергия за тяхното функциониране.

Грешки в репликацията на клетките и ДНК. Нашата ДНК също се уврежда ежедневно от фактори на околната среда. Всеки ден се случват между 1 000 и 1 000 000 наранявания на клетка. Много гени, които влияят върху продължителността на човешкия живот, участват в възстановяването на ДНК. Нашите клетки вече имат вградена „система за коригиране на грешки“. Ако обаче се натрупа твърде много от тях, това в крайна сметка води до клетъчна дисфункция, дегенерация и смърт.

Разстройство на метилирането. Това е основен биохимичен процес, който е от голямо значение за синтеза на ДНК, включването и изключването на „лошите“ гени в клетката, детоксикацията и метаболизма. Дали метилирането е балансирано определя дали наследствените заболявания ще се „включат“ в даден момент или няма да притесняват човека до края на живота му. С помощта на метилирането тялото се освобождава от токсичните тежки метали (живак, олово, арсен). Ако той бъде нарушен, тези токсични елементи продължават да се натрупват, нарушавайки много функции на тялото. Учените смятат, че намаленото метилиране корелира със стареенето и много дегенеративни заболявания.

Изчерпване на стволови клетки. Тяхната уникалност се състои в способността им да се делят, давайки началото на нови клетки, специфични за даден орган. Стволовите клетки присъстват в тъканите на нашето тяло в малки количества. И с възрастта броят им намалява. Оттук и забавянето на обновяването на клетките и по-малко ефективното функциониране на органите.

Натрупване на токсини. Дори и да не вземем предвид токсичните вещества, които влизат в тялото отвън, в нашите клетки се натрупват метаболитни остатъци, които пречат на нормалното им функциониране.

Този летен плод забавя стареенето

Важно: Статията е единствено с информативна цел и не замества балансираното хранене, както и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес