Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Експерт: Алергията е за цял живот

19 май 2020, 17:13 часа

Диагнозата алергия е за цял живот, това е определена реактивност на организма. Това каза д-р Мария Иванова от МБАЛ – София към ВМА в интервю за Агенция „Фокус“ за пролетните алергии и как да се справим с тях.

„Пролетта е символ на новия живот и възраждането, тази година май месец и топлото време породиха особено много положителни емоции за всички нас. Това обаче не важи за алергичните пациенти. За тях пролетта започва не с ентусиазъм от хубавото време, а със сърбеж в очи, небце и уши, запушване и често обилна секреция от носа, пристъпно и упорито кихане, дразнене и сърбеж по небцето – до промяна във вкуса, обща отпадналост, главоболие, напрежение в синусите. След дългото стоене у дома, призивът да излезем сред природата звучи много привлекателно, но не и за пациентите с алергични заболявания. През зимата даденият пациент не е по-малко алергичен, просто алергените са други“, каза тя.

„За първи път темата за свръхчувствителността към полени е повдигната в медицинските среди през 19 век, още тогава поради приликата с инфекциозните заболявания заболяването е наречено сенна треска. От тогава алергичните заболявания постоянно се увеличават, счита се, че скоро всеки трети човек ще е развил алергично заболяване, а в големият град процентът е още по-голям. Парадоксален факт е огромният процент на градски жители, страдащи от сенна хрема“, обясни д-р Иванова.

Сезонния алергичен ринит се предизвиква от тичинковия прашец (полен) на ветроопрашваните растения, обясни още д-р Мария Иванова.

„Сезонния алергичен ринит се предизвиква от тичинковия прашец (полен) на ветроопрашваните растения, като при проявяващия се март-април ринит, главните причинители са дърветата (бреза, ясен, кестен). През месеците май-юли на дневен ред идват тревите, а август – септември актуални са плевелите. Когато говорим за сенсибилизация към полени, трябва да знаем, че това състояние рядко засяга само лигавицата на носа, често са въвлечени както дихателната система, така и конюнктивите. Добрата новина е, че рядко един пациент е алергичен към всички полени, така в зависимост от времето на поява на симптоматиката можем да се ориентираме за основният виновник за оплакванията“, обясни тя.

Д-р Иванова подчерта, че когато говорим за алергени трябва да знаем, че практически всяко едно нещо може да се превърне във алерген, при контакт с алергичният човек.

„Алергичните болести са проява на свръхчувствителна имунна система и тъй като заболяването засяга повече от един орган, в повечето случаи алергичният ринит върви заедно с алергичен конюнктивит, бронхиална астма, риносинуит, а при децата често с възпаление на средното ухо. При тези пациенти често се срещат атопичния дерматит, уртикарията, хранителната и медикаментозната алергии. Сенната хрема е сезонно заболяване, съществува обаче и целогодишен алергичен ринит – предизвикан най-често от алергените на домашния микрокърлеж, плесени, алергените на домашните любимци. Често при пациенти с полиноза се развива и орален алергичен синдром – проява на свръхчувствителност към определени храни, които имат общи алергени с полените. Това допълнително ограничава такива пациенти, като променя начинът им на хранене“, допълни тя.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес