Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Древната билка, която затопля тялото и сваля холестерола

10 януари 2024, 16:57 часа

Чаят приготвен от една от най-полезните билки, чийто лечебни свойства са известни от дълбока древност, не само затопля тялото, но и сваля холестерола. В различни страни го наричат още „напитка на фараоните“, „червен чай“, „суданска роза“, червен киселец, „венециански слез“.

Чаят от венчелистчета от хибискус е не само вкусна, но и здравословна напитка. Поне пет причини дават основания да включите тази напитка в менюто си тази зима, според изданието The Health Site.

Растението хибискус е добър източник на антиоксиданти, включително витамин С, бета-каротин и антоцианин. Тези вещества потискат свободните радикали в тялото и намаляват риска от рак, диабет и сърдечни заболявания.

Билката, която успокоява нервите и балансира хормоните

Поради съдържанието на витамин С, хибискусът помага за понижаване на кръвното налягане. Напитката е толкова ефективна, че може да се счита за билково лекарство.

Според WebMD чаят от хибискус може да помогне за понижаване на лошия холестерол. В същото време не влияе върху повишаването на нивото на "добрия" холестерол и триглицеридите.

Напитката ще помогне в борбата с наднорменото тегло, но само в комбинация със здравословни навици.

Основният фактор за поддържане на здравето през зимата е имунитетът. Витамин С и минералите в чая от венчелистчета от хибискус укрепват имунната система, предотвратявайки сезонни заболявания.

Приготвяне на чай от хибискус

За да може напитката да даде максимална полза на тялото, необходимо да се спазват важни правила при нейното приготвяне. Има няколко различни начина за нейното приготвяне:

  • Чрез кипене. Добавете 2 супени лъжици сухи листенца от билката в малка тенджера. Залейте ги с една чаша вряща вода. Загрейте съда с чаените листа на слаб огън за около 3-5 минути. Когато бульонът е почти готов, добавете към него малко захар. За да постигнете по-тръпчив, богат вкус, увеличете времето за нагряване до 10 минути. Колкото по-дълго суровината е подложена на топлинна обработка, толкова по-малко ценни микроелементи остават в нея.
  • Запарване. В този случай чаят се приготвя директно в чашата - залейте 1 лъжичка от цветчетата с чаша вряла вода. Запарете. Може да консумирате след 5-7 минути.
  • Накисване. Накиснете цветчетата в охладената течност за няколко часа. След това изсипете в огнеупорен съд (например тенджера) и поставете на слаб огън. Оставете бульона да заври. Варете за 3-5 минути. Прецедете готовата напитка и добавете захар (по желание).

Други ползи от хибискус

Отварата често се използва при настинки, тъй като има противовъзпалително и антипиретично действие, разрежда и премахва слузта от белите дробове. Чаят стабилизира работата на храносмилателната система. Това се дължи на съдържанието на пектин, който има положителен ефект върху състоянието на червата. Спира възпалителните процеси в стомашно-чревния тракт, регулира работата на панкреаса и жлъчния мехур.

Оказва положителен ефект върху централната нервна система, помага за смекчаване на негативните ефекти от стреса върху тялото и подобрява настроението.

Контролира водно-електролитния баланс, премахвайки излишната течност от тялото.

Редовната консумация на инфузия от хибискус подобрява еректилната функция поради повишаване на кръвния поток.

Поради диуретичния си ефект напитката е полезна при заболявания на пикочно-половата система.

Още: Билката, която гони стреса, безсънието и ускорява отслабването

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес