Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Досега сте яли бананите грешно - 7 правила, които трябва да знаете

07 юли 2024, 15:07 часа

За да донесат бананите ползи за здравето, трябва да спазвате определени правила за тяхната консумация. Изданието The Health Site споделя 7 правила, които са свързани с тяхната правилна консумация.

Как да ядем банани правилно?

Първо, бананите трябва да се измият старателно, на повърхността на кората може да има токсини. Това е правило, което почти всеки нарушава. Бананът е може би единственият плод, който не мием преди консумация, но това е голяма грешка.

Лекар: Бананите обострят тези заболявания

Второто правило е свързано с беленето на плода - когато белите банан, не трябва да се опитвате да се отървете от белите нишки, те също съдържат много полезни вещества.

Трето, бананите трябва да се консумират сурови, а не като част от десерти или печива. При термична обработка се унищожават до 60% от полезните вещества в състава им.

Четвърто, избирайте зелени банани, когато е възможно. Те имат по-малко захар и повече здравословно устойчиво нишесте.

Петото правило е да не ядете банани на празен стомах или веднага след хранене: това може да доведе до проблеми с храносмилането.

Шестото правило е следното - яжте банани с кефир. Според изследвания тази комбинация е най-полезна.

Последното правило, което е задължително да се спазяа - яжте банани, когато сте в лошо настроение и депресия. Този плод съдържа много триптофан, който е необходим за производството на хормона на щастието серотонин.

Състав и полезни свойства на банана

Бананът е източник на витамин С, което означава, че чрез консумацията му антиоксидантите ще постъпят в тялото. Витамин С е необходим за производството на серотонин, за усвояването на желязото и за подобряване на имунитета.

Зрелите плодове съдържат 7-12 mg витамин С, а дневната нужда от него за възрастен е 75 mg. Ако консумирате няколко банана през деня, това напълно ще възстанови дневната нужда на организма от витамини.

Бананите съдържат калий. Този елемент поддържа водно-солевия баланс и участва в процеса на свиване на мускулите. Желязото, което също се намира в плодовете, е необходимо за дишането, то е съставна част на хемоглобина и някои ензими.

Бананите също съдържат натрий. Необходим е в организма за безпроблемното функциониране на мускулната система и за поддържане на киселинно-алкалния баланс.

Бананите съдържат магнезий, който е необходим на организма за ензимни реакции, синтез на протеини, функциониране на нервната система, понижаване на нивата на холестерола и функциониране на сърдечния мускул.

Фосфорът също присъства в състава на този плод. При дефицит на този елемент човек развива костни заболявания. За здрави кости е необходим и калций, който също се съдържа в бананите. Той участва в процеса на съсирване на кръвта, в регулирането на мускулните контракции и секрецията на хормони.

Бананите ТРЯБВА да се ядат всеки ден - това са причините

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес