Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Динята като лекарство: Заболяванията, при които този плод трябва да се яде

13 август 2024, 18:20 часа

Динята е един от най-вкусните летни плодове. В нея се съдържат големи количества монозахариди и дизахариди. Освен това е пълна с вода - 89,5 гр на 100 грама продукт. Но въпреки това тя е полезна при определени заболявания.

Заболявания, при които трябва да се яде диня

Бъбречни заболявания - при всички заболявания, при които не се изисква ограничаване на течностите, урологът определено ще ви посъветва да ядете повече дини.

Заболявания на пикочния мехур - при цистит динята всъщност може да бъде лек. Тя насърчава "отмиването" на бактериите E-coli (провокаторът на заболяването) от пикочния мехур и не им позволявате да се размножават, тогава циститът може да бъде пресечен в зародиш.

Как динята влияе на черния дроб?

При отоци динята като цяло е незаменимо средство. Благодарение на консумацията на диня „водата“ бързо ще напусне тялото сама и ще вземе друга излишна течност със себе си.

"Лекарите обикновено препоръчват да се яде диня на празен стомах при оток. И аз го препоръчвам след хранене, според мен в този случай ефектът е по-голям", казва руският лекар Татяна Ресина.

"Можете да отслабнете с един килограм, ако изядете 1,0-1,5 кг диня през деня. (Напомням ви, че дните на гладуване могат да се правят веднъж седмично.) А в други дни? Опитайте да замените едно хранене (всяко хранене: втора закуска, обяд, следобедна закуска, вечеря - но не и първата закуска!) с диня - и ще усетите разликата в теглото", казва специалистът.

Подагра - ако имате подагра, не трябва да ядете месо. Но ако все пак не може да се откажете от месото, не прекалявайте с количеството му, но след консумацията му хапнете малко парче диня. Той ще премахне от тялото пурините и екстрактите, получени от месото.

Уролитиаза . Повечето камъни се образуват в тялото, когато преобладава кисела среда. Освен това инфекциите на пикочните пътища допринасят за образуването на камъни . В тези случаи яжте диня. Тя ще измести киселинното pH към алкалната страна и ще "отмие" инфекциозните патогени.

Заболявания на жлъчните пътища  - при възпалителни заболявания оттичането на жлъчката се затруднява. Динята е в списъка на храните, които насърчават потока на жлъчката. 

Инфекциозни заболявания - ако по някаква причина са ви предписани антибиотици, яжте диня (или нейния най-близък роднина пъпеш) едновременно с приема им. Успешното съотношение на същите тези микроелементи ще засили ефекта на антибиотиците и в същото време ще намали вредното им въздействие, казва специалистът.

Атеросклероза. Както е известно, фолиевата киселина има антисклеротичен ефект. Това вещество се съдържа в големи количества я спанака, граха, карфиола. Но при топлинна обработка фолиевата киселина се унищожава.

Хелминтоза. Известно е, че тиквените семки прогонват паразитите от тялото. Но малко хора знаят, че и динените семки имат същия ефект.

НЕ яжте диня и пъпеш с тези храни

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес