Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Диня или пъпеш: Кой плод е по-полезен, отговор от лекар

13 август 2024, 23:00 часа

Лятото без диня и пъпеш не е лято. Но кой от двата плода да изберете, кой от тях е по-полезен. Отговор на този въпрос дава руският диетолог д-р Анастасия Шаляпина.

Ползи от динята и пъпеша

Пъпешите и дините имат своите ползи за здравето. Специалистът отбелязва, че динята може да се нарече най-богатият на витамини плод. Съдържа витамин С, витамини от група В, както и калий, антиоксиданта ликопен и аминокиселината цитрулин. Това означава, че динята има положителен ефект върху състоянието на кожата, ускорява заздравяването на рани, възстановява нормалното кръвно налягане, подобрява работата на нервната, сърдечно-съдовата, пикочната, храносмилателната и имунната системи.

Динята като лекарство: Заболяванията, при които този плод трябва да се яде

Пъпешът не отстъпва на своя „събрат“. Той е богат не само на витамини C и B. Съдържа и витамин A, който е важен за очите и кожата, и фолиева киселина, която ще бъде от полза за сърцето и кръвоносните съдове. Силицият и калият ще помогнат за подобряване на функционирането на нервната система, а фибрите ще гарантират здравословно храносмилане.

Но, както отбеляза Анастасия Шаляпина, както динята, така и пъпешът могат да причинят алергии и да влошат хода на стомашно-чревни заболявания и диабет.

"При липса на противопоказания и двата летни плода са важни и полезни за тялото. По-лесно е да се съсредоточите върху личния си вкус - яжте по-често това, което ви харесва", казва диетологът.

Диетологът Павел Исанбаев също сравнява полезните свойства на пъпеша и динята. Въпреки че и двата продукта са съставени основно от вода и имат ниско съдържание на калории, съставът им се различава, което се отразява на ефектите им върху здравето.

Пъпешът съдържа почти два пъти повече протеин от динята. Динята има повече разтворими фибри, което спомага за подобряване на работата на стомашно-чревния тракт. Пъпешът е по-богат на витамини C, B6 и K, докато динята съдържа повече витамини A, B1 и B5. Минералният състав на пъпеша също е по-разнообразен – съдържа повече желязо, калций, калий и мед. Следователно пъпешът може да бъде по-полезен при проблеми с костната плътност и дефицит на желязо.

Динята, от друга страна, съдържа повече цинк и фосфор, докато има по-малко натрий, което я прави по-добър избор за хора с хипертония.

И двата плода имат благоприятен ефект върху сърцето и кръвното налягане - пъпешът поради калия и фибрите, които понижават нивата на холестерола, а динята поради антиоксиданта ликопен и способността си за намаляването на "лошия" холестерол.

Като цяло и пъпешът, и динята са здравословни плодове, които предлагат редица ползи за здравето. Изборът на конкретен продукт ще зависи от индивидуалните нужди и предпочитания на човек, споделя д-р Исанбаев.

Как динята влияе на черния дроб?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес