Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Диня или пъпеш - кой плод е по-полезен

13 юли 2024, 11:11 часа

Лекарят и специалист по отслабване д-р Павел Исанбаев споделя какви положителни свойства имат пъпешът и динята, а също така заключи кой плод е по-здравословен. 

Кой плод е по-полезен - динята или пипешът?

„Въпреки факта, че и двата продукта се състоят почти изцяло от вода и следователно имат еднакво ниско съдържание на калории, техните ефекти върху здравето се различават поради разликите в състава. Например концентрацията на протеини в пъпеша е почти два пъти по-висока, отколкото в динята“, казва лекарят.

По колко диня може да се яде на ден?

Според специалиста динята има повече разтворими фибри, които като пребиотик спомагат за подобряване на работата на стомашно-чревния тракт. Пъпешът съдържа много витамини С, В6 и К. Динята от своя страна е богата на витамини А, В1 и В5. Минералният състав на пъпеша е по-богат. Представен е от желязо, калций, калий и мед. Следователно пъпешът може да бъде полезен при слаба костна плътност и дефицит на желязо.

Динята съдържа цинк и фосфор, но има и малко натрий, което е по-добре за мъжете и хората с хипертония.

„И двата продукта имат положителен ефект върху сърцето и кръвното налягане: пъпешът поради съдържанието на калий и фибри, които намаляват общия холестерол, а динята поради антиоксиданта ликопен и намаляването на „лошия“ холестерол“, казва д-р Исанбаев.

Други ползи от динята и пъпеша

Ползите от динята се дължат на съдържанието на следните микроелементи в нейния състав: желязо, фосфор, калций, магнезий, калий, натрий; витамини: тиамин - B 1, рибофлавин - B 2, ниацин - B 3, фолиева киселина - B 9,каротин - А, аскорбинова киселина - С. Пулпата съдържа до 15% захари: глюкоза, фруктоза, захароза. Ефективността на пулпата от диня в диетичното хранене е показана при различни заболявания и метаболитни нарушения: затлъстяване, анемия, чернодробни заболявания, заболявания на пикочните пътища, повишени нива на холестерол.

Наличието на калиеви, магнезиеви и натриеви соли прави пулпата идеален диуретик, който почиства тялото и облекчава отоци от различен произход. Изсушените и натрошени семки от диня са източник на аминокиселини, моно и полиненаситени мастни киселини, включително омега 6. Високото съдържание на цинк ще помогне за укрепване на имунната система и намаляване негативните ефекти на стреса. Изсушените, счукани семки от диня са ефикасно средство срещу вътрешни паразити – глисти. Те работят не по-зле от тиквените.

Пъпешът стимулира невроните на мозъка, като ги кара да работят на пълен капацитет. Благодарение на това паметта, възприятието и слуха се подобряват. Плодовете нормализират нервната система, укрепват съдовите стени и подобряват кръвообращението. Наличието на аскорбинова киселина укрепва имунната система и премахва недостига на витамини в организма. Витамин А в състава на този плод укрепва очните мускули и има благоприятен ефект върху бъбреците.

Силицият има положителен ефект върху структурата на косъма, като прави косата гладка и блестяща. Пъпешът съдържа диуретични вещества, които не само премахват течността, но и излишната жлъчка. Благодарение на това панкреасът се разтоварва и работи по-ефективно. Пъпешът се използва с лечебна и профилактична цел за борба с импотентност и репродуктивни нарушения.

Пъпешът се препоръчва за консумация време на менструалния цикъл. Само няколко филийки на ден ще повишат нивото на хемоглобина, а наличието на желязо ще предотврати развитието на анемия. Фолиевата киселина тонизира женското тяло; по време на менопаузата броят на горещите вълни намалява, кръвното налягане се нормализира, мигрената изчезва. Пъпешът често се консумира за прочистване на червата, кожата и други органи. Плодовете са полезни за бременни жени. Пъпешът е отлично средство за лечение на токсикоза. Слабителният ефект ще ви позволи бързо да почистите тялото и да отслабнете. Витамин Е като естествен антиоксидант премахва токсичните вещества и изглажда бръчките по кожата.

Може ли да се ядат семките на динята?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес