Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Диня и пъпеш - разрешено ли е да се ядат при диабет

29 юли 2024, 19:47 часа

Диня и пъпеш - това са едни от най-вкусните летни плодове, но може ли диабетиците да ги включат в менюто си. Според статистиката на СЗО около 463 милиона души по света имат диабет и, разбира се, са принудени да се придържат към определена диета. Хората с това заболяване искат да знаят дали е възможно да включат диня и пъпеш в диетата си, съобщава изданието The Health Site. 

Могат ли диабетиците да ядат диня и пъпеш?

И пъпешът, и динята са източници на фруктоза и захароза и следователно, разбира се, влияят на кръвната захар. В същото време те съдържат голямо количество фибри, витамини и микроелементи, така че не трябва да се отказвате напълно от тях съобщава изданието. Важно е само да знаете в какво количество могат да бъдат включени в диетата, като същевременно контролирате нивата на глюкозата.

Лекар: НЕ яжте диня, ако имате тези 2 заболявания, здравен съвет за деня, 27 юли

И динята, и пъпешът са нискокалорични - само около 30 kcal на 100 грама продукт. Освен това са с ниско съдържание на въглехидрати - само 6-8 грама на 100 грама пулпа. Това означава, че 100-200 грама диня или пъпеш ще се равняват само на около 1 хлебна единица.

Относно високия гликемичен индекс:

  • кръвната ви захар няма да се увеличи, ако не консумирате повече от 200 грама диня или пъпеш наведнъж;
  • тези плодове не трябва да се ядат на празен стомах;
  • но ако ядете пъпеш или диня като десерт, без да превишавате количеството и след основните хранения, тогава ефектът им върху кръвната захар ще бъде минимален.

Ползи и вреди от динята и пъпеша

Динята съдържа антиоксиданти, които помагат на тялото да се бори със свободните радикали и да поддържа здравето. А фолиевата киселина играе важна роля в образуването на ДНК и РНК, деленето на клетките и протеиновия метаболизъм, което има положителен ефект върху красотата на косата, кожата и ноктите.

Поради високото съдържание на вода, динята има диуретично и жлъчегонно действие, което помага за пречистването на черния дроб и бъбреците от отпадъци и токсини. Някои експерти обаче предупреждават, че не трябва да прекалявате с консумацията на този плод в горещо време, тъй като това може да доведе до дехидратация.

Ако ядете диня след обилна вечеря, може да срещнете неприятни последици като метеоризъм, болки в корема, дискомфорт и дори лошо храносмилане. Освен това динята е предразположена към развитие на микроби. Също така си струва да обърнете внимание на цвета на пулпата - неестествено ярък нюанс може да означава, че динята се е развалила. Странна миризма или вкус също може да е знак, че плодът не е годен за консумация. 

Пъпешът, подобно на динята, се състои почти изцяло от вода - около 90%. Калоричното му съдържание също е ниско - приблизително 30-35 килокалории на 100 грама продукт. Нивото на захар в пъпеша не се различава много от това в динята: 100 грама диня съдържат приблизително 6 грама захар, а пъпешът съдържа около 8 грама. Освен това тези продукти са много сходни по съдържание на витамини, аминокиселини и други полезни вещества.

Пъпешът е богат на бета-каротин. Това вещество се намира в много жълти плодове, но пъпешът се откроява сред пъпешите като рекордьор по съдържание.

Пъпешът, подобно на динята, не се препоръчва да се консумира заедно с други храни. Комбинацията му с мляко, млечни продукти, мед или алкохол може да предизвика тежко чревно разстройство. За да избегнете неприятни последици, препоръчително е да го ядете преди хранене или няколко часа след това.

Лекар: Яжте динята така за бързо отслабване, здравен съвет за деня, 27 юли

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес