Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Диабет тип 2 при деца - важно е да знаете тези неща

31 май 2024, 09:42 часа

Диабет тип 2 при деца е хронично заболяване, което засяга начина, по който тялото на вашето дете преработва захарта (глюкоза) за гориво. Без лечение разстройството причинява натрупване на захар в кръвта, което може да доведе до сериозни дългосрочни последици.

Реклама

Диабет тип 2 се среща по-често при възрастни. Всъщност преди това се наричаше диабет при възрастни. Но нарастващият брой деца със затлъстяване доведе до повече случаи на диабет тип 2 при по-млади хора.

Има много неща, които можете да направите, за да помогнете за управлението или предотвратяването на диабет тип 2 при вашето дете. Насърчавайте детето си да яде здравословни храни, да има много физическа активност и да поддържа здравословно тегло. Ако здравословното хранене и упражненията не са достатъчни за контролиране на диабет тип 2, може да са необходими перорални лекарства или лечение с инсулин.

Вижте още: 10 супер полезни храни за хора с диабет и инсулинова резистентност

Симптоми

Диабет тип 2 при деца може да се развие толкова постепенно, че да няма забележими симптоми. Понякога разстройството се диагностицира по време на рутинен преглед.

Някои деца могат да изпитат тези признаци и симптоми в резултат на твърде много захар в кръвта им:

  • Повишена жажда
  • Често уриниране
  • Повишен глад
  • Умора
  • Замъглено виждане
  • Потъмнели участъци от кожата, най-често около врата или в подмишниците и слабините
  • Нежелана загуба на тегло, въпреки че това е по-рядко при деца с диабет тип 2, отколкото при деца с диабет тип 1
  • Чести инфекции

Кога да посетите лекар

Посъветвайте се с лекаря на вашето дете, ако забележите някой от признаците или симптомите на диабет тип 2. Недиагностицирано, заболяването може да причини сериозни увреждания.

Скринингът за диабет се препоръчва при деца, които са започнали пубертета или са на възраст най-малко 10 години, които са с наднормено тегло или затлъстяване и които имат поне един друг рисков фактор за диабет тип 2.

Причини

Точната причина за диабет тип 2 е неизвестна. Но семейната история и генетиката изглежда играят важна роля. Ясно е, че децата с диабет тип 2 не могат да преработват правилно захарта (глюкозата).

По-голямата част от захарта в тялото идва от храната. Когато храната се смила, захарта навлиза в кръвта. Инсулинът позволява на захарта да навлезе в клетките - и намалява количеството захар в кръвта.

Инсулинът се произвежда от жлеза, разположена зад стомаха, наречена панкреас. Панкреасът изпраща инсулин в кръвта, когато се яде храна. Когато нивото на кръвната захар започне да пада, панкреасът забавя секрецията на инсулин в кръвта.

Когато детето ви има диабет тип 2, този процес не работи добре. В резултат на това, вместо да захранва клетките, захарта се натрупва в кръвния поток на вашето дете. Това може да се случи, защото:

  • Панкреасът може да не произвежда достатъчно инсулин
  • Клетките стават резистентни към инсулина и не допускат толкова много захар

Вижте още: Поликистозни яйчници - симптоми и лечение

Рискови фактори

Изследователите не разбират напълно защо някои деца развиват диабет тип 2, а други не, дори ако имат подобни рискови фактори. Въпреки това е ясно, че някои фактори увеличават риска, включително:

Тегло

Наднорменото тегло е силен рисков фактор за диабет тип 2 при деца. Колкото повече мастна тъкан имат децата – особено вътре и между мускулите и кожата около корема – толкова по-устойчиви стават клетките на тялото им на инсулин.

Неактивност

Колкото по-малко активни са децата, толкова по-голям е рискът от диабет тип 2.

Диета

Яденето на червено месо и преработено месо и пиенето на подсладени напитки е свързано с по-висок риск от диабет тип 2.

Семейна история

Рискът от диабет тип 2 при децата се увеличава, ако имат родител или брат или сестра с това заболяване.

Възраст и пол

Много деца развиват диабет тип 2 в ранна тийнейджърска възраст, но може да се появи на всяка възраст. Подрастващите момичета са по-склонни да развият диабет тип 2, отколкото подрастващите момчета.

Гестационен диабет при майката

Децата, родени от жени, които са имали гестационен диабет по време на бременност, имат по-висок риск от развитие на диабет тип 2.

Ниско тегло при раждане или преждевременно раждане

Ниското тегло при раждане е свързано с по-висок риск от развитие на диабет тип 2. Бебетата, родени преждевременно - преди 39 до 42 гестационна седмица - имат по-голям риск от диабет тип 2.

Диабет тип 2 при деца често се свързва с метаболитен синдром и синдром на поликистозни яйчници.

Усложнения

Диабетът тип 2 може да засегне почти всеки орган в тялото на вашето дете, включително кръвоносните съдове, нервите, очите и бъбреците. Дългосрочните усложнения на диабет тип 2 се развиват постепенно в продължение на много години. В крайна сметка усложненията на диабета могат да бъдат тежки или дори животозастрашаващи.

Усложненията на диабет тип 2 са свързани с високата кръвна захар и включват:

  • Висок холестерол
  • Болест на сърцето и кръвоносните съдове
  • Удар
  • Увреждане на нервите
  • Заболяване на бъбреците
  • Очни заболявания, включително слепота

Поддържането на нивото на кръвната захар на вашето дете близо до стандартния диапазон през повечето време може драстично да намали риска от тези усложнения. Можете да помогнете на детето си да предотврати усложненията на диабета, като:

  • Работете с детето си, за да поддържате възможно най-добър контрол на кръвната захар.
  • Обучете детето си на важността на здравословното хранене и участието в редовна физическа активност.
  • Планиране на редовни посещения с екипа за лечение на диабет на вашето дете.
Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес