Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Диабет и ягоди - позволено ли е?

30 май 2024, 11:28 часа
Реклама

Сега е сезонът на ягодите и те присъстват на трапезата на всяко семейство. Тези малки червени плодове са с високо съдържание на антиоксиданти и фибри. Дали обаче са безопасни за хората, страдащи от диабет и как влияят на нивото на кръвната захар.

Диабет и плодове

Вероятно сте чували поне един мит за диабета и диетата. Може би са ви казали, че трябва да стоите далеч от захарта или че не можете да ядете плодове. Като цяло това е така, но все пак плодовете са позволени, стига да знаете какъв е техният гликемичен индекс.

Още: Могат ли хората с диабет да консумират череши?

Снимка: iStock

Позволени ли са ягодите?

Да, хората с диабет могат да ядат ягоди. Те са идеалното лакомство, защото са достатъчно сладки, за да задоволят желанието ви за сладко, като същевременно ви осигуряват полезни хранителни вещества.

Още: Ягоди или череши - кой плод е по-добър за диабетиците

Въпреки че сладките храни могат да повишат нивото на кръвната ви захар, яденето на плодове влияе върху нивата на глюкозата по различен начин от яденето на шоколадова торта или бисквити. Така че, ако сте голям почитател на ягодите, не е нужно да се отказвате от този плод, както и от горските плодове като цяло.

Консумацията на ягоди и други плодове е важно за балансирана диета. Плюс това, ягодите са с ниско съдържание на калории и са чудесен източник на антиоксиданти, фибри и други хранителни вещества. 

Включване на ягоди в диетата

Ако имате диабет, все още можете да ядете сладки лакомства като плодове, торта, бисквити и сладолед. Но умереността е ключова за предотвратяване на пикове на кръвната захар.

Още: Нисък гликемичен индекс: 10 плода, подходящи за диабетици

Внимавайте за определени рецепти, които може да изглеждат по-здравословни, отколкото са, просто защото включват ягоди.

Някои десерти, като пайове и чийзкейкове, включват ягоди като добавка, но те не са . И все пак много от тези десерти не са точно подходящи за диабет, тъй като общото им съдържание на захар може да доведе до повишаване на кръвната захар. Така че потърсете вместо това подходящи за диабет рецепти, които включват ягоди.

Снимка: iStock

Още: Лекар: Това е един от първите сутрешни симптоми на диабет

Хранително съдържание на ягодите

Ягодите са с ниско съдържание на калории. Средно 1 чаша ягоди има около 46 калории и 11,1 грама (g) въглехидрати. Тази информация може да Ви бъде от полза, за да следите теглото си. Поддържането на умерено тегло може да понижи кръвната захар по естествен път и да ви помогне да намалите риска от усложнения на диабета.

Фибри

Ягодите също така са и добър източник на фибри. Една чаша пресни ягоди съдържа около 3 g фибри, което е приблизително 12% от препоръчителния дневен прием.

Още: Тази мощна билка сваля холестерола и регулира кръвната захар

Консумирането на фибри е важно, ако имате диабет, тъй като те помагат за забавяне на усвояването на захарта в тялото ви. Фибрите не само регулират нивото на кръвната ви захар, но могат да ви помогнат да се чувствате сити по-дълго. Това също може да играе роля в управлението на теглото. 

Витамини и минерали

Ягодите са богати и на включват витамин С и магнезий.

Според изследване от 2017 г. магнезият може да подобри инсулиновата резистентност, което намалява риска от диабет тип 2 и подобрява управлението на болестта.

Още: Лекар: Това са най-здравословните и вкусни закуски при диабет

В допълнение, изследване от 2021 г. свързва добавките с витамин С с по-добро управление на кръвната захар и кръвното налягане при хора с диабет тип 2.  

Какъв е гликемичният индекс?

Когато решавате кои плодове да ядете и ограничите, може да искате да знаете къде се класират по скалата на гликемичния индекс. 

Гликемичният индекс класира въглехидратите според това колко бързо или бавно повишават нивата на кръвната захар. Ако имате диабет е добреда избирате храни с нисък гликемичен товар, включително плодове с нисък гликемичен индекс.

Ягодите попадат в тази категория, защото плодът не повишава бързо нивата на глюкозата. Можете да ги ядете, без да се притеснявате от скока на кръвната захар.

Познаването на гликемичния индекс на различните видове храни може да бъде полезно при вземането на решение какво да ядете.

Други плодове

Въпреки че плодовете не са забранени, ако имате диабет, имайте предвид, че някои плодове имат по-висок гликемичен индекс от други. Такъв плод е динята, която е с висок гликемичен индекс и има ниско количество смилаеми въглехидрати. Това означава, че трябва да ядете много диня, за да има отрицателен ефект върху кръвната ви захар.

Още: 5 лесни начина да понижите нивата на кръвната захар БЕЗ лекарства

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес