Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Деменция: Този необичаен симптом се появява 10 години по-рано

20 септември 2023, 22:45 часа

Изследователи от Националния институт по стареене на САЩ установиха, че един от най-ранните симптоми на деменция, който няма нищо общо с паметта, е намаляването или загубата на обоняние.

Необичайният симптом на деменция

Експериментът установи, че много хора на възраст около 70 години не разпознават миризмата на рози, лимони и лук, което показва висока вероятност от развитие на коментираното заболяване през следващите десет години от живота им.

„Обонятелната луковица, частта от мозъка, която отговаря за възприемането на миризми, е първата, която страда. Ето защо ние наричаме проблемите с обонянието предклиничен индикатор за коментираното заболяването. И когато започнат смущения в слуха и зрението, това определено се дължи на заболяването“, предава Mirror думите на невролога Уила Бренович.

Невролог: Тези добавки намаляват риска от деменция със 73%

Така всеки може да открие ранни признаци на когнтивното увреждане. Освен това лекарите съветват да обърнете внимание и на усещанията си по време на хранене. Тревожен знак е загубата не само на обонянието, но и на вкуса. Това може да се случи поради обикновена настинка или алергия. Но ако симптомите продължават дълго време, трябва да се консултирате със специалист.

Основната причина за сенилна форма на заболяването е органичното увреждане на мозъка, което възниква на фона на хроничния ход на някои заболявания, наранявания и последствията от инсулт. Съдовата деменция може да бъде провокирана от атеросклеротични промени, продължителен курс на хипертония и нарушен мозъчен кръвоток. Много възрастни хора страдат от заболяването като последствие след прекаран инсулт.

Възрастните хора обикновено навлизат в период на естествени, но доста сложни промени, свързани с възрастта. Те не могат да бъдат избегнати, но може да се отложи началото и да се предотврати тежкото протичане на заболяването.

Следните фактори могат да провокират повишен риск от развитието на коментирано когнитивно заболяване:

  • рязко повишаване на нивата на кръвната захар, развитие на захарен диабет;
  • мозъчни травми;
  • психо-емоционален стрес;
  • продължителна самота, тежко състояние на лежащо болни;
  • загуба на любим човек;
  • хипертонична криза;
  • тежка атеросклероза;
  • злоупотребата с алкохол;
  • доброкачествени и злокачествени мозъчни тумори.

Всеки възрастен човек се променя до известна степен, особено ако прекарва по-голямата част от деня сам. Важно е да забележите влошаване на здравето навреме, за да осигурите подкрепа, да окажете подкрепа на близкия ви човек и да намерите изход от настоящата ситуация. Но и самите роднини имат нужда от помощ. В края на краищата пациентите с това заболяване стават антисоциални, обидчиви, а понякога и агресивни и непредвидими.

Клиничните прояви на сенилната форма на патологията зависят от формата на заболяването и местоположението на засегнатата област. Най-често заболяването започва с леки прояви на нарушена мозъчна функционалност. Възрастните хора трудно се опитват да се концентрират, да изразят мнение, стават разсеяни и невнимателни.

Още: Деменция: Лекар разкри кои са първите 2 симптома

Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес