Дефицит на витамини - кои симптоми го издават

1541
Дефицит на витамини - кои симптоми го издават
Снимка: iStock

Липсата на витамини може да доведе до различни здравословни проблеми.

Дефицитът им е състояние на организма, свързано с проявата на определени оплаквания и неразположения. Ето 7 основни признака на недостиг на витамини, които да ви помогнат да го разпознаете и да предотвратите евентуални последствия, според изданието The Health Site.

7 симптома, които издават дефицит на витамини

Парене и сухота в очите е един от симптомите на витаминен дефицит. Липсата на вит. А и В2 може да причини парене и сухота в очите. Тези витамини са от съществено значение за поддържане на здравето на очите, както и за подобряване на зрението.

От косопад до кървене на венците: Симптоми, които показват, че имате недостиг на важни витамини

Слаба и късаща се коса - липсата на витамин B7 (биотин) може да доведе до този проблем. Биотинът не само укрепва косата, но и спомага за подобряване на цялостното състояние на кожата и ноктите.

Слабост и хронична умора - липсата на витамин B12 може да доведе до слабост и хронична умора. Този витамин е необходим за поддържане на нервната система и енергийния метаболизъм в организма.

Проблеми със здравето на венците - липсата на витамин С може да причини проблеми със здравето на венците като кървене и възпаление. Витамин С е от съществено значение за поддържането на здрави венци и имунната система.

Чести настинки - липсата на витамини А, С и D може да направи тялото по-податливо на настинки. Тези витамини не само укрепват имунната система, но и помагат в борбата с инфекциите.

Намалена концентрация и лоша памет - липсата на витамини B1, B6 и B12 може да доведе до намалена концентрация и лоша памет. Тези витамини са необходими за нормалното функциониране на нервната система и мозъка.

Проблеми със здравето на кожата - липсата на витамини А и Е може да причини проблеми със здравето на кожата като сухота, лющене и пъпки. Тези витамини спомагат за поддържането на здравето на кожата и насърчават регенерацията на кожата.

За предотвратяване на витаминен дефицит се препоръчва разнообразна и балансирана диета, богата на витамини и минерали. Ако е необходимо, можете да приемате витаминни комплекси след консултация с Вашия лекар. Трябва също да обърнете внимание на хранителните си навици и да включите в менюто си храни, които съдържат необходимите витамини, съветва още изданието.

Причини за недостиг на витамини

Най-често недостигът на витамини възниква в резултат на небалансирана диета. При лоша диета или липса на здравословна храна човек получава по-малко витамини от необходимото. Такъв дефицит може да възникне при доброволни диетични ограничения, например по време на диета.

Други причини за недостиг на витамини:

  • Наследственост. Има вродени форми на дефицит на витамини, причинени от генетични аномалии. Признаците на нарушения се появяват в детството и трудно се коригират.
  • Смущения в стомашно-чревния тракт. При хроничен гастрит и други заболявания усвояването на хранителните вещества е нарушено, което води до дефицит на витаминни съединения в организма.
  • Нарушения на транспорта на витамини. В случай на увреждане на черния дроб възникват дефекти в транспортните протеини. Това води до факта, че витамините не достигат до целевите органи.
  • Нарушения на клетъчния метаболизъм. Ако в тялото липсват определени ензими, тогава протичането на вътреклетъчните биохимични процеси се променя. В резултат на това полезните съединения не се активират или се освобождават от метаболитни реакции.

Антивитамини. Това са съединения, които са подобни по структура на витамините, но не изпълняват своята работа (метотрескат, сулфонамиди). Тази група включва и вещества, които свързват или разрушават полезните хранителни вещества.

Всички тези фактори се считат за патологични. В допълнение, недостигът на витамини може да бъде причинен от дисбаланс между нуждата на човек от витаминни вещества и действителния им прием в тялото.

Вещества и витамини, които активират загубата на тегло
Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Лекар: Това е най-вредният продукт за панкреаса

Полезно ли е да се ядат яйца в жегата?

Лекар: Това е най-добрата закуска за сърцето и холестерола

Това са най-вредните навици за черния дроб през лятото

5 храни, които трябва да ядете след 50 години

Този летен зеленчук е най-добър за кожата и червата

Как пъпешът влияе на холестерола?

Най-добрият зеленчук за дълголетие - яжте го 3 пъти седмично

Кайсии - за какво са полезни

Победи кръвното ОТ РАЗ и му кажи довиждане - полезни ТРИКОВЕ без никакви хапчета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com