Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дефицит на магнезий - лекар разкри как влияе на хормоните

19 януари 2024, 21:08 часа

Дефицитът на магнезий може да причини много неприятни състояния: от лошо настроение до увеличаване на риска от преждевременно раждане при бременни жени. Как липсата на този минерал се отразява на здравето ни и какво да правим по въпроса?

Ендокринологът Юлия Кривьовяз обяснява как са свързани магнезият и хормоните, защо този минерал играе важна роля в нашето тяло.

Магнезиев дефицит - как се отразява на тялото и на хормоните

Този минерал е необходим микроелемент за човешкото тяло, около 350 реакции в тялото не могат да се осъществят без негово участие. Магнезият е необходим за синтеза на протеини, усвояването на мазнини и въглехидрати, за функционирането на мозъка, за функционирането на много ензими и, разбира се, за баланса на хормоните в тялото.

Какъв магнезий да си купя – видове, ползи и за какво помага

Коментираният минерал е необходим за правилния растеж и поддържане на костите, функционирането на нервите и мускулите. В стомаха той помага за неутрализиране на стомашната киселина и насърчава чревната перисталтика. 

Магнезиевият дефицит може да доведе до намаляване на нивото на серотонина - хормона на радостта, което означава, че може да провокира понижаване на настроението, повишена тревожност и нарушения на съня. Коментираният минерал регулира производството на хормони на надбъбречните жлези (хормони на стреса) — кортизол, адреналин, норепинефрин, предпазвайки тялото от тяхното въздействие. Той действа успокояващо на нервната система.

Достатъчното му ниво в кръвта повишава чувствителността на тъканите към инсулин, намалява желанието за сладко, като по този начин помага за контролиране на нивото на захарта в кръвта. Магнезиевият дефицит повишава инсулиновата резистентност.

Коментираният минерал е необходими за производството на полови хормони. При бременните жени е необходим за нормалното функциониране на плацентата, намалява тонуса на матката, предотвратява развитието на токсикоза, преждевременно раждане.

Този минерал не се синтезира в организма, а идва с храната и водата. Храните с високо съдържание на фибри обикновено са с високо магнезиево съдържание. Съдържа се в боб, спанак, овес, авокадо, смокини, ядки.

Дефицит на магнезий - лекар разкри кои са първите симптоми

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес