Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Цветето, което ще ви избави от болката и отока при подагра

15 септември 2023, 20:16 часа

Ако страдате от подагра, едно цвете, с чиито лечебни свойства са запознати малцина, може да ви помогне, според руския лекар д-р Морозов.

Лечебните свойства на теменужките се дължат на техния богат химичен състав.

Тази билка е богата на сапонини, флавоноиди, алкалоиди, гликозиди, соланин, танин, дъбилни вещества, каротеноиди, полизахариди и етерични масла. Съдържа салицилова киселина и витамини C, E, P. Налични минерали в нейния състав са мед, калций, магнезий. Това цвете ще помогне за намаляване на болката, ако знаете как да го използвате правилно.

За целта смелете коренищата и листата на теменужката, разбъркайте получената маса до получаване на хомогенна консистенция. След това вземете превръзка и марля. Нанесете получената паста върху подутината и закрепете превръзката. Останете с компреса за една нощ.

Настойка при ревматизъм и подагра

Билката трицветна теменуга се използва и при лечение на ревматизъм и подагра. Лечебната инфузия ще помогне за облекчаване на възпалителния процес, ще подобри общото състояние, ще премахне солите и токсините от тялото благодарение на диуретичния си ефект.

За да подготвите лекарството, ще ви трябват 8 чаени чаши суха наситнена билка и 1 л гореща вода, предварително преварена. Билката се залива с тази течност и се оставя за половин час. Запарката може да се приема вътрешно и външно.

Тези плодове НЕ трябва да се ядат при подагра

Пийте по 200 мл от течността 3 пъти на ден или навлажнете с нея възпалените участъци от кожата.

Полската теменуга и трицветната теменуга намират широко приложение в народната медицина. Запарка от билката се приема при кашлица и други заболявания на дихателните пътища. Запарката се използва като вътрешно и външно средство при различни кожни заболявания: акне, обриви, язви, екзема, сърбеж по кожата.

Билката се предписва при възпалителни заболявания на бъбреците и пикочните пътища. Използва се в комплексната терапия на уролитиаза, диатеза и други урологични заболявания.

Запарка от билките на растението се използва за изплакване на устата при зъбобол, възпаление на устната лигавица и пародонтоза.

В Русия виолетовата билка, заедно с други лечебни растения, се използва за приготвяне на диуретични препарати.

В немската народна медицина запарка от полска теменужка се използва при заболявания на дихателните органи, магарешка кашлица, запек, катар на пикочния мехур, затруднено уриниране, атеросклероза, ревматизъм и подагра.

Още: Може ли хората с подагра и артрит да пият кафе - ето какво разкриха учени

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист относно противопоказанията и страничните ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес