Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Чувствате се изтощени: Ето как да победите анемията

09 юли 2024, 11:07 часа

Преборете се с изтощението, студените крака и чупливите нокти, когато те станат постоянна част от живота ви, като консумирате някои от най-ефективните храни при ниски нива на желязо. Ако тези симптоми са характерни за вас, тогава, подобно на много хора, нивото на желязото ви може да е ниско.

Още: Лекар: Това е най-полезният навик, който ще ви предпази от много заболявания

Желязодефицитната анемия е често срещано състояние при жените, особено при тези, които все още не са навлезли в менопаузата.

Въпреки че има няколко симптома за ниски нива на желязо, някои жени нямат симптоми или не обръщат внимание на състоянието. Тъй като нивата на желязото осигуряват правилното функциониране на организма, е жизненоважно да поискате от лекар да ви изследва за анемия, ако се притеснявате. За щастие анемията е лечима и можете да поддържате нивата на желязо с подходящи витаминни добавки и подходяща диета под ръководството на вашия лекар.

Видове желязо

Съществува широко разпространено погрешно схващане, че съдържанието на всички видове желязо е еднакво. Желязото обаче се категоризира в две групи: хемово и нехемово. Растенията, млечните продукти и яйцата осигуряват нехемово желязо, докато месото, рибата и морските дарове са богати както на хемово, така и на нехемово желязо. И двата вида желязо са необходими за правилното функциониране на организма, но хемовото се усвоява по-лесно от нехемовото. Поради тази причина вегетарианците и веганите може да не получават достатъчно желязо от храните, които консумират. Освен това жените, които имат менструация и редовните кръводарители също са по-податливи на ниски нива на желязо в кръвта.

Нехемовото желязо не се усвоява добре, тъй като първо трябва да бъде променено от храносмилателната система, за да може организмът ни да го използва. Това се отразява на бионаличността на желязото, която представлява лекотата и ефективността на навлизане на дадено лекарство или минерал в кръвния поток. Нехемовото желязо има по-ниска бионаличност, затова е важно да се съсредоточите върху храни, които съдържат този вид желязо, особено ако се храните предимно с растителна храна.

Колко желязо на ден трябва да приемаме?

Според специалистите, жените на възраст между 19 и 50 години трябва да се съсредоточат върху приема на поне 18 милиграма желязо всеки ден. Това е особено важно за тази възрастова група, тъй като повечето от тях все още продължават да имат менструация и изпитват по-голяма загуба на кръв. След настъпването на менопаузата обаче се препоръчва приемът на желязо да се намали до осем милиграма дневно.

Важно е да се отбележи, че не всеки усвоява лесно желязото. Ако нивата ви са ниски и организмът ви не усвоява лесно минерала, потърсете добавки с "хелатно" желязо, които се усвояват по-лесно. Въпреки че добавките с желязо могат да предизвикат стомашни спазми и запек, желязото се усвоява най-добре, когато се приема на празен стомах. Витамин С също помага за усвояването на желязото, така че приемането на добавки с витамин С или консумирането на храни с високо съдържание на витамин С ще ви помогне да усвоите препоръчителното количество много по-лесно, когато ядете закуски с желязо.

Какво прави желязото за организма?

Докато добавки като витамините D и C са от решаващо значение за поддържане на здрава имунна система, желязото произвежда хемоглобин - протеин, който се съдържа в червените кръвни клетки. Тези клетки пренасят кислород от белите дробове до всички части на тялото. Желязото също така помага на тялото ви да създаде миоглобин - протеин, който пренася кислород до мускулите ви. Според NIH желязото помага и за изграждането на съединителните тъкани и хормоните.

Дали имате анемия?

Разговорът с Вашия лекар е най-добрата стъпка, за да разберете дали имате недостиг на желязо или анемия. Често срещаните симптоми на ниско съдържание на желязо при жените включват изтощение, умора, световъртеж, слабост, задух, чупливи нокти, увредена коса и студени ръце и крака. Някои жени обаче нямат никакви симптоми. Така или иначе, вашият лекар може да направи кръвен тест, за да установи какви са нивата на желязо в организма ви. Вашият лекар може да препоръча хранителна добавка, както и определени храни, които могат да помогнат за възстановяване на изчерпаното количество.

Най-добрите храни при ниски нива на желязо

Храни като говеждо месо, хранено с трева, пилешки черен дроб и сардини са богати източници на желязо, но те не винаги са най-подходящи за закуска или лесни за приемане по време на път. А ако сте вегетарианец, нямате късмет! Въпреки това е по-лесно да включите нехемово желязо в диетата си, отколкото си мислите. И така, в кои храни има желязо? Храни като яйца, шоколад, ядки, семена и леща са богати на желязо и са едни от най-вкусните закуски изобщо.

Още: Бързи и лесни рецепти с природни средства за пречистване на черния дроб

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес