Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Чао на високото кръвно - тези супер трикове вършат чудеса

14 септември 2024, 07:41 часа

Вдигнатото над нормата кръвно налягане не непременно прави видими симптомите си. И обичайно си нямаме ни най-малка идея, че си имаме вземане-даване с него. Сред нас има хора, които усещат силна реакция към повишените му стойности и стават жертви на много притеснителни усещания. Но факт е, че преобладаващата част могат да не научат години наред, че страдат от него. Докторите обикновено ни убеждават да го проследяваме внимателно, но в реалността по принцип не се получава по този начин - щом се чувстваш във форма, не не може да ти дойде на ума, че си развил проблем със физическото здраве. 

Да пострадаш от високо кръвно обаче въпреки всичко не е нещо, с което да не може да се преборите.Повечето причини за хипертония идват от ситуации, които всеки забелязва в начина си на живот. Лошите фактори са по-голямо тегло, слаба физическа активност, вредна за здравето диета, непрекъснато пушене, превишаване на лимитите с алкохола, по-високи нива на стреса, диабет, струпване на хронични болести и в някои случаи генетична наследственост. При всяко положение като се превиши 45 годишна възраст да започнете да се самонаблюдавате значително по-внимателно. 

Има често страдащи хипертоници, за които е повече от важно да поглъщат предписани от медицински лица  хапчета. Ала повечето от хората са от типа, които имат този проблем не толкова често. Без значение от кои сте обаче е хубаво да имате представа кои са скритите полезни неща, които ще ви асистират да редуцирате нивото на кръвното четвърт до половин час. И то докато сте у дома. Тези хитрини не отменят медицинската работа, но могат да са най-важното, което да направите в най-напечения етап. Важно е впрочем да ги направите част от начина си на живот, понеже те благоприятстват състоянието ви при безчет здравни беди.

 Една от най-важните подправки

Канелата ,тази невероятно подправка, е  много приятна както като аромат, така и като нещо за небцето. Подправката включва невероятно полезни за организма лечебни качества. Понижава напрежението върху нервите и определено благоприятства кръвното налягане. Ето какво се иска от вас. Налейте малко вода в чаша с кисело мляко и изсипете малко повече от половин чаена лъжичка канела. Може за вкус и лъжичка мед. Тази приятна смес има ефект веднагически.

• Чесънът е натурален лек

В народната традиция, чесънът е известен с толкова много предимства, че ако го превърнете в интегрална част от храната ви, ще ликвидирате високото кръвно. Чесънът е добре познат като един от най-мощните натурални антибиотици. Редуцира високото кръвно, бори се с лошия холестерол. Ако не ви се поглъща под формата на скилидка, приемайте го под формата на малка лъжичка чесън на прах. Отново има ефект. Непременно обаче го приемайте суров. 

• Една хитрост

Съществува един популярен трик, който е добре да изпробвате. Директно трябва да сложите палец и среден пръст върху мястото зад меката част на вашето ухо. После приплъзнете пръсти надолу към ключицата. Това нещо се прилага 5-10 пъти за всяко ухо. Още една ключова точка е ситуирана на 0,5 см от меката час на ухото в посока към носа. Точно там е хубаво да проведете разтриване. 

• Чай от хибискус

Ако съществува билка, която да е природна сила в битката против високото кръвно налягане, това непременно е страхотният чай от каркаде. Това е един от изумителните природни прийоми за сваляне на вашето кръвно. И всъщност, има още широк набор полезни свойства. Поради начина, по който оказва ефект на психическото здраве, има и ролята на антидепресант. Освен това повдига здраво имунната защита, понеже носи в себе си най-големите нива на витамин Ц от всички чайове. Изобилства също на желязо и действа чудесно за подсилване на хемоглобина. Разбрано е, че има ефект и при излязло извън нормите тегло. 

• Една универсална идея

Знае се, че когато сме с повишен стрес, ние обикновено въздишаме. Затова в началото отпуснете тялото и съзнанието. Поставете на очите си с кърпа, за да редуцирате външните стимули. Поемете въздух с корема. Ако ви е трудно бихте могли да поставите ръка на стомаха си и да забележите как той се повдига нагоре. Поемайте въздух близо 3-4 секунди. А после като издишате, задръжте в тази позиция за още четири секунди. И пак отначало. Дишайте по този начин в рамките на 4-5 минути, а може и повече. Така се засилва притока на кръв към повечето тъкани на тялото, а високото кръвно намалява. 

• Помощ от...мивката

Тук са от полза два варианта, които да утилизирате в битката с кръвното. Първият е да поставите дланите си върху течаща студена вода на мивката. Не мърдайте така за две-три минути и е много възможно да усетите благоприятен ефект. Другата уместна тактика е да притиснете хладка кърпа на тила. Задължително обаче - не трябва водата да е прекалено ледена, достатъчно е да бъде хладка. 

• Облекчение веднага с още един чай

Ментовият чай е биле за психиката, сърцето и за хипертоничното кръвно налягане. Той определено може да редуцира кръвното и благодарение на него да преживеете търсенето облекчение.

• Най-добрият масаж

Ако в непосредствена близост до вас има някой, се помолете да ви отдели време за масаж. Важните места са местата на тила. Задължителен е и масажът на раменете, който да финишира надолу към лопатките. 

• Народното биле

Дойде време и за нещо особено полезно - мляко и коприва. Приготвя се по този начин - като заливаме две супени лъжици сухи листа от коприва с двеста милилитра прясно мляко. Поставяме на котлона и гледаме да кипне хубаво, а после премахваме от огъня. Изчакваме да изстине. Консумираме по една чаша от този цяр при повишено кръвно налягане.

Списъкът от навици

Всичко събрано досега върши перфектна работа в изненадващите ситуации. В случай, че сте си поставили за цел наистина да ликвидирате високото кръвно, да разгледате този полезен списък с 10 важни неща. Ако ги вкарате в употреба правилно, повече няма да сте подложени на мъките от високото кръвно. 

- Дайте си сметка за излишното тегло. Всеки килограм отслабване ще е ход напред в битката с високото кръвно. 

- Включете в ежедневието гимнастически упражнения редовно. Чести разходки, малко бягане за здраве, каране на колело, час-два плуване в басейн, танците също са много полезни. Отдайте се поне 30-40 минути на ден за тези раздвижвания. 

- Време е за полезни храни. Обилно приемане на зеленчуци, плодове, зърнени храни. Отговорно обмислете диетата си, научете кое ви ви прави уязвими и го изрежете от храненето си. 

- Редуцирайте солта. Което значи и да ходите по-малко в заведения и топли кухни, защото на тези места храната обикновено е пресолена. Разчитайте повече на печката у дома. 

- Няма защо да спестяваме факта, че, пациентите, които са жертви на високо кръвно, приемат алкохол над необходимото. Горният праг всъщност е само бира на ден или чаша вино. Ако преминете тази доза е много вероятно да стигнете до високо кръвно. Така е и за цигарите - повече от 3-5 дневно ще ви водят до проблеми с кръвното. 

- Завишеният стрес е един от обуславящите високото кръвно фактори. Направете всичко възможно да го намалите и да имате повече време за вас самите, за да сте по-малко напрегнати. 

 

Използвайте тези съвети! Те не са заместител на лекарска консултация. Но са ежедневна практика, която може да ви помогне. Надяваме се да сме ви били полезни! 

Петър Георгиев
Петър Георгиев Отговорен редактор
Новините днес