Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Чай от листата на този плод сваля холестерола

04 юли 2024, 08:07 часа
Реклама

Пиенето на чай от листата на един плод може да помогне за укрепване на имунната система, предотвратяване на инфекции и понижаване на нивата на холестерола.

Чай от листа на касис за сваляне на холестерола

Чаят от листата от касиса трябва задължително да присъства в режима на тези, които се стремят към здравословен начин на живот. Тази напитка е не само вкусна, но и е здравословен източник на много хранителни вещества, съобщава изданието The Health Site. 

Ябълков оцет - как влияе на холестерола

Едно от основните предимства на листата от касис е богатото им съдържание на витамин С. Именно този витамин помага на организма да се бори с инфекциите и укрепва имунната система. Антиоксидантите, които също присъстват в листата на касиса, предпазват клетките от увреждане на свободните радикали.

Освен това листата от касис имат противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за намаляване на възпалението в тялото. Изследванията показват също, че редовната консумация на чай от листа от касис помага за подобряване на мозъчната функция и паметта.

За да приготвите този вълшебен чай ще ви трябват пресни листа от касис. Идеалното време за събиране на листата е през пролетта или началото на лятото, когато са най-ароматни.

Преди да приготвите листата, те трябва да бъдат добре измити под течаща вода, за да се отстрани прахът и мръсотията. След това поставете листата в чайник или тенджера, добавете вода и оставете да заври. След това намалете котлона и оставете чая да къкри около 5-10 минути. Колкото по-дълго варите напитката, толкова по-силен ще стане ароматът и вкусът.

За максимални ползи, прецедете готовия чай през цедка, за да отстраните листата. Добавете захар или мед на вкус и сервирайте напитката гореща или охладена.

Не само листата, но и касисът е изключително полезен. Съдържащите се в него биологично активни вещества са много разнообразни. Плодовете са богати на: захари; органични киселини; витамини B, C, P, E, B, D, K; пектин; танини; калий, манган, натрий, желязо, магнезий и други микроелементи.

Касисът е един от рекордьорите сред растенията по съдържание на аскорбинова киселина (витамин С) - 300 mg на 100 g плодове. По този показател той дори изпреварва лимоните, портокалите и другите цитрусови плодове. Въпреки това, поради високото съдържание на киселина, не се препоръчва да се увличате твърде много от неговите плодове. Можете да консумирате не повече от 500 гр плодове на ден.

Замразените плодове са не по-малко полезни от пресните. Запазва всички полезни вещества и витамини, тъй като няма ензими, които да ги унищожат. Касисът е полезен за жените, защото:

  •  помага за нормализиране на хормоналните нива, особено по време на предменструалния период и менопаузата;
  • има положителен ефект върху еластичността на кожата, като стимулира производството на колаген;

Благодарение на високото съдържание на етерични масла, плодът подобрява настроението и има успокояващ ефект върху нервната система.

По време на бременност плодът също може да се консумира. Поради високото си съдържание на желязо е полезен при анемия, помага за укрепване на имунната система и дава сила.

Плодовете на касиса са полезни и за мъжете. Те помагат за подобряване на потентността поради витамини, флавоноиди и други основни биологично активни вещества в състава си.

Лекар: При висок холестерол пийте това преди хранене

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист! Предоставената в нея информация не може да се използва за самолечение! Преди прием на билки задължително се консултирайте с лекар!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес