Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Болки в ставите: Лекар разкри необичаен начин да се избавите от тях

11 септември 2023, 16:16 часа

Премахването на болките в ставите  често се оказва много трудно. Остеопатът д-р Майкъл Фатика разкри необичаен метод, който, както той уверява, гарантирано помага. Той призова за „лечение“ на ставите с физическа активност и по-специално практикуване на клекове.

„Редовно се ангажирайте със силови тренировки или тренировки с тежести чрез пълна гама от движения. Това ще помогне за възстановяване на загубената мускулна сила и защита на ставата ”, споделя специалистът.

Той счита, че именно защото хората не спортуват, мускулите им отслабват, което прави ставите им още по-уязвими и болезнени. Лекарят съветва да се обърне специално внимание на клековете като средство за избавяне от ставната болка.

При болки в ставите - това е най-добрата закуска

„Начинаещите трябва да започнат с три до пет серии от десет повторения и постепенно да увеличат клековете“, подчертава остеопатът.

Причини за болка в ставите

Появата на ставна болка, известна още като артралгия, може да бъде симптом на различни заболявания. Най-общо всички ставни заболявания се разделят на 2 големи групи:

  • Артрит - това е възпалителен процес в ставната кухина, причинен от инфекция, автоимунни заболявания, ендокринни патологии или метаболитни нарушения.
  • Артрозата (остеоартроза), известна още като „отлагане на соли“, възниква с разрушаването на хрущяла и подлежащата кост. При артроза хрущялът постепенно губи своята гладкост, еластичност и се напуква.

Провокиращите фактори за болката при артрит могат да бъдат тонзилит, урогенитални и чревни инфекции, промени в диетата (консумация на алкохол, месни продукти) или хипотермия.

Причината за болката при артроза е претоварването на ставата и нейната постепенна деформация. Хората, изложени на риск от този синдром, са:

  • жени, особено по време на менопауза;
  • възрастни хора, които изпитват свързани с възрастта промени в тялото си;
  • хора със затлъстяване 3;
  • лица, претърпели нараняване на ставите;
  • атлети, които тренират интензивно;
  • представители на определени професии;

Колянната става боли по-често при наднормено телесно тегло, както и при тези, които поради професията си са принудени да стоят прави или седнали няколко часа на ден - това са хирурзи, фризьори, миньори, художници, учители и продавачи.

Болката в ръцете се появява по-често при хора, които извършват монотонни движения - например касиери, товарачи и музиканти.

Всеки нелекуван артрит с времето води до артроза, защото възпалението нарушава метаболизма на хрущяла. Когато не получава достатъчно хранителни вещества, хрущялът започва да изтънява.

При артроза, която първоначално е причинена от механично претоварване на ставата, с течение на времето се включва възпалителният компонент.

Още: Лекар: Яжте тези плодове и ще забравите за болките в ставите

Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес