Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Болки в кръста и гърба: какво да направите за бързо възстановяване

18 юли 2024, 07:35 часа

Гърбът е много уязвима част от човешкото тяло, за която трябва да се полагат грижи. Той може лесно да се издуе по време на дълга разходка или дори при седене на офис стол. По правило реакцията на организма е съвсем очаквана и много неприятна. Затова е важно да знаете какво да правите в такава ситуация.

Охлаждане на долната част на гърба: какво да правим при първите симптоми

Основният симптом на простуда на гърба е остра и неприятна болка. Човек е принуден да бъде в определено положение, така че отново нищо да не го боли. Той се опитва да не прави резки движения. Дори дишането става болезнено.

Още: Учени:Този лесен ежедневен навик ще ви отърве от болките в гърба

Как да се справите с това в началото?

За да облекчите състоянието, можете да използвате само две неща:

  • Топлина: важно е да увиете гърба с нещо, което ще го затопли. Могат да се използват специални колани за кучета и загряващи мехлеми.
  • Почивка: опитайте се да се движите колкото е възможно по-малко. Важно е да лежите поне през първата седмица. Важно е леглото да не е меко, а умерено твърдо.

Ако веднага реагирате на болката и оставите гърба си да почива, той ще се възстанови много по-бързо, отколкото би могъл при нормални обстоятелства.

Още: На какво се дължи внезапната болка в долната част на гърба?

Как да се лекувате, когато долната част на гърба ви е подута?

За съжаление, тук може да има само едно лечение - пълна почивка и топлина. Това е същото като при първата помощ. Ако е възможно, най-доброто решение е да си вземете отпуск по болест и да не правите нищо в продължение на няколко дни, за да не подлагате гърба си на натоварване. Ако почивката не помогне, струва си да се обърнете към лекар. По същия начин, ако болката не изчезва за дълго време. Лекарят е в състояние да препоръча по-ефективни лекарства.

Народни средства за защита

Вместо мехлеми и други химически средства, можете да използвате доказани народни средства. Сред тях има много такива, които могат да затоплят не по-зле от който и да е, дори и от най-мощния мехлем.

Още: Ако искате болките в гърба и врата да изчезнат, направете това

На първо място си струва да се обърне внимание на соления компрес. За да го създадете, трябва да изсипете морска сол върху тава за печене и да я загреете във фурната. След това изсипете горещата сол в торбичка, задължително кърпа, увийте няколко пъти с кърпа, ако солта е твърде гореща, и приложете върху гърба или кръста. След като солта започне да се охлажда, трябва постепенно да отстраните слоевете кърпа.

Масажът също помага. Непосредствено след вземането на гореща вана е добре да отидете на процедура. Но ако има силна болка, масажът не трябва да се прави.

Ако имате болки в долната част на гърба, първото нещо, което трябва да направите, е да спрете да се тревожите. Това е основната задача, тъй като болката е психоемоционална реакция на увреждането на тъканта. Това, което се случва, е, че мозъкът невинаги реагира адекватно на така нареченото увреждане. Мозъчният център изпраща на тялото някакво предупреждение, че е много опасно да се движите, но много често алармата се оказва фалшива. Основното е да не си играете с мозъка, да не се притеснявате и да не забравяте, че най-често болката в гърба е доброкачествено явление, което при повечето хора преминава без намесата на специалисти.

Ако болката е локализирана в гърба и не преминава в други части на тялото, трябва да тренирате: позволете си плавни малки движения. За да направите това, е достатъчно да проведете лека загрявка, прости упражнения за гърба без никакво натоварване. Йога, пилатес и други направления за разтягане са отлични за тази цел. Обикновено след такава тренировка болката изчезва от само себе си.

Още: 10 съвета за справяне с болките в гърба и кръста

Ако дискомфортът в гърба дава някаква реакция на болка в други части на тялото (ирадиация), например в крака, стъпалото и т.н., е необходимо да се обърнете към специалист. Също така, ако болката е нетипична, т.е. симптомите се засилват през нощта, има пулсиране на мястото на дискомфорта, няма положение за почивка, т.е. такова, при което болката би отшумяла, консултирайте се с общопрактикуващ лекар или невролог.

Има и други симптоми, за които винаги трябва да се обърнете към лекар. Например, ако имате висока температура, мускулна слабост или изтръпване на краката, имате проблеми с уринирането и/или дефекацията, ако имате болки в гърба, трябва незабавно да се обърнете към специалист.

Освен това, ако имате анамнеза за онкологично заболяване, трябва незабавно да се обърнете към лекар и ако изпитвате болки в кръста. Разбира се, ако болките в гърба са се засилили вследствие на минала травма, трябва незабавно да посетите лекар. Съветите за посещение при лекар се отнасят предимно за хора в напреднала възраст (над 50 години) и за млади хора (под 18 години).

Трябва ли да приемате хапчета? Възможно е, разбира се, да приемате лекарства, но сега този вид лечение се третира много негативно. В края на краищата можете да се отървете от болката без лекарства с помощта на упражнения, релаксация, успокояване.

Още: Ако страдате от болки в гърба - този домашен лек е перфектен за Вас

Важно: много често болката в гърба е своеобразен знак, че трябва да промените нещо в живота си. Например болката в долната част на гърба може да сигнализира за необходимостта да увеличите физическата си активност или че е време да оцените и коригирате психоемоционалния си фон.

Източник: Wday

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес