Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Билката която може да ви помогне при бронхит, гастрит и язва: Вижте коя е тя

07 февруари 2024, 10:34 часа

Билката теснолист живовляк е представител на семейство живовлекови. Той е многогодишно тревисто растение с голо, безлистно цветоносно стъбло, високо 10-15см. и листа, събрани в приосновна розетка. Листата са с къси дръжки, ланцетни, с 3-7 почти успоредни жилки, целокрайни или с единични зъбчета. Цветовете са дребни, белезникави, събрани в гъст цилиндричен клас, дълъг 1-5см. Чашката и венчето са четириделни, ципести. Тичинките са 4, с дълги дръжки. Плодът е двугнездна кутийка с по едно семе във всяко гнездо. Цъфти през май и август.

Теснолистият живовляк расте из ливади и пасища по сухи тревисти в песъчливи места, край пътища и огради, а също и като плевел из окопни култури и стърнища. Среща се из цялата страна. Използват се листата, семената и пресният сок. Химичният състав на растението включва: иридоидни гликозиди, от които главно аукубин и каталпол, флавони — апигенин-7-глюкозид, танини, слузни вещества, фенолни киселини, ферменти, витамин С и др. Билката има омекчаващо, ранозаздравяващо, противомикробно, слабително, противоязвено и слабо диуретично действие. Още: Кашлица: Помагат ли наистина билките при заболявания на дихателната система?

Теснолистият живовляк има широко приложение в медицината. Използува се за лечение на бронхит и други възпаления на дихателните пътища, при храносмилателни разстройства - гастрит с повишена киселинност на стомашния сок, язва, диспепсия, ентероколити. Тъй като билката има противовъзпалително и кръвоспиращо действие, с нея се лекуват и някои кожни заболявания като младежки пъпки.

Слузните вещества на видовете от род Живовлек притежават антибактериално и антивирусно действие. Някои слузни вещества и гуми намират приложение и като добри емулгатори и свързващи средства във фармацевтичната технология.Поради благоприятните си свойства, теснолистият живовлек намира широко приложение както в конвенционалната така и в народната медицина.

Споделяме ви два начина на употреба на билката, които можете да изпълните в домашни условия:

  1. Прилага се запарка от 1 супена лъжица сухи листа с 250мл вряща вода, която след изстиване се прецежда и се изпива за 1 ден.
  2. Пресните листа се размачкват, изстискват се и се смесват с равно количество мед. Варят се 20 минути и се използват по 1 супена лъжица 3 пъти дневно.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте с лекар.

Още: Вълшебни билки, които могат да помогнат за понижаване на високото кръвно налягане

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес