Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Безсъние след 50 години: 5 работещи съвета за бързо заспиване

21 юли 2024, 13:31 часа

Много често хората над 50 години страдат от безсъние. Според healthdigest.com постепенното влошаване на качеството на нощния сън се дължи на дългогодишен стрес и нездравословни навици. 

„С напредване на възрастта тялото ви произвежда по-малко мелатонин, което може да повлияе на способността ви да заспите“, отбелязва изданието.

Борба с безсънието - 10 метода, които работят

Безсъние след 50 години - съвети, които ще ви помогнат да заспите по-бързо

Първият съвет е да преместите вечерята в по-ранен час. Яденето на тежка храна преди лягане увеличава риса от храносмилателни проблеми като киселинен рефлукс, който се влошава, когато лежите. Когато ядете късно, вие използвате активна енергия за смилане на храната и не следвате циркадния ритъм на тялото си, който е от съществено значение за качествения сън.

Задайте си график за сън. Сънят ви може лесно да бъде нарушен, ако често променяте графика си за лягане и ставане. С напредване на възрастта на тялото е необходимо повече време, за да се приспособи към тези промени. Следователно ще можете да заспите по-бързо, ако се придържате към един и същи график всеки ден.

Създайте си приятни вечерни навици. Намерете релаксираща дейност, за да подготвите тялото си за сън около час преди да си легнете. Практикуването на ин йога, дишането, четенето или воденето на дневник може да ви помогне да отпуснете ума и тялото си след активен ден.

Изключете електронните устройства един час преди лягане. Гледането на телевизия може да е вашият начин да се отпуснете, но нещо стимулиращо, като екшън филм, обществено предаване или напрегната драма, може да ви държи будни по-продължително. Не само това, но синята светлина, излъчвана от екрана на вашия телевизор, компютър или телефон сигнализира на мозъка ви, че все още е ден. Затова е по-добре да изключите всички електронни устройства час преди лягане.

Избягвайте алкохола и кофеина преди лягане. Консумацията на кофеин трябва да се спре 6 часа преди лягане. И последната глътка алкохол трябва да бъде не по-късно от три часа преди лягане. Употребата на никотин трябва да спре четири часа преди лягане, ако искате да избегнете трудното заспиване и безсънието.

Правилната диета също е важна. Ядки като бадеми или орехи съдържат протеини, здравословни мазнини и микроелементи, но също така са източник на мелатонин. И също така те са източник на магнезий, който също помага за нормализиране на съня.

Сред плодовете кивито е източник на магнезий и стимулират производството на серотонин в тялото ни. Натуралното, прясно мляко и млечните продукти са източник на протеини и калций, както и триптофан. Тези храни са просто и ефективно средство за справяне с безсънието, включително и при възрастни хора.

Лекари: НЕ предполагате, че тези храни и напитки причиняват безсъние

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес