Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ако пулсът ви се ускорява над ТАЗИ граница, това е вече притеснително

25 август 2021, 07:45 часа

Чували ли сте за заболяването тахикардия? То представлява ускорено сърцебиене и в много редки случаи е опасно за здравето ви. Ако вашето сърце бие прекалено ускорено, останете до края, за да се запознаете кога това е повод за притеснение и какви полезни навици може да придобиете, за да избегнете проблемите.

Нормално е при физическо натоварване или повишаване на адреналина да се ускори пулсът, но когато няма причина за това, а имате прекомерно сърцебиене, е най-добре да се обърнете към лекар. Специалистите ще изяснят причините за ускорения ритъм на сърцето и ако е нужно, ще ви предпишат лечение.

Кои хора са застрашени от тахикардия?

Тахикардията се наблюдава най-вече при хора, които страдат от анемия, проблеми със сърцето, спазмофилия. Но се среща и при такива, които са по-плашливи и под постоянен стрес, а също и при консуматорите на голямо количество кафе, енергийни напитки и чайове.

Ако ускореното сърцебиене е придружено от фактори като задушаване, треперене, загуба на тегло – обърнете се незабавно към специалист, с когото ще изясните причините.

Кога имаме повод за притеснение?

Когато тахикардията не е придружена от странични ефекти и не е прекалено честа, поводи за притеснение няма. Но има случаи, в които пулсът става прекалено ускорен – 200 удара в минута е повод за притеснение. Това се среща при една от разновидностите на тахикардията – вентрикуларната. Нея трябва да я лекуваме и да поддържаме връзка със специалист относно състоянието ни, защото тя може да доведе до сериозни здравословни проблеми като инфаркт и спиране на сърдечната дейност.

Лечение

В зависимост от сериозността на ускореното сърцебиене, има различни начини за предотвратяването му. Нека видим в кой случай какъв метод за лечение съществува:

· причинено от стрес и уплаха – това не предвещава сериозни последици, но вие трябва да се погрижите за редуциране на стресовите ситуации, защото те не са вредни само за сърцето ви. Започнете да спортувате или да практикувате йога. Правете неща, които харесвате и ви успокояват;

· при по-сериозни смущения в сърдечния ритъм е нужна лекарска намеса;

· след консултацията с лекар може да е нужна и употребата на леки успокоителни медикаменти.

Трикове за овладяване на сърцебиенето

Техниките, които са безопасни и няма нужда от консултация с лекар, ще ни помогнат да се справим с пристъп на тахикардия. Ето кои са те:

· вдишвате колкото можете въздух, за да изпълните белите дробове, задържате няколко секунди и след това издишате;

· запушете носа си, докато преглъщате;

· вариант е също да изпиете наведнъж чаша студена вода.

А при прекалено бавен сърдечен ритъм?

Така наречената брадикардия се среща най-вече при спортисти и при по-застаряващи хора. Превенцията от нея зависи от това колко е неприятно усещането. Консултирайте се със специалист в такъв случай.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес