Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ако е спешно - Как да понижим високото кръвно ултра бързо

28 септември 2024, 07:41 часа

Вдигнатото над нормата кръвно налягане не непременно прави видими симптомите си. И в повечето случаи си нямаме идея, че си имаме вземане-даване с него. Сред нас има хора, които усещат силна реакция към повишените му стойности и стават жертви на много кофти усещания. Но е документирано, че по-голямата част могат да не научат години наред, че страдат от него. Докторите задължително ни предписват да го проследяваме внимателно, но в действителността общо взето не се получава по този начин - ако се чувстваш отлично, не ти идва на ума, че би могъл да имаш проблем със високото кръвно. 

Да пострадаш от високо кръвно обаче въпреки всичко не е нещо, с което да не може да се преборите.Повечето причини за хипертония идват от ситуации, които всеки забелязва в начина си на живот. Често срещаните фактори са по-високо тегло, понижена физическа активност, изпълнена с лоша храна диета, повече цигари, прекаляване с алкохола, по-високи нива на стреса, диабет, струпване на хронични болести и в някои случаи генетична наследственост. При всяко положение като се превиши 45-46 годишна възраст да започнете да се следите значително по-внимателно. 

Има редовни хипертоници, за които е ключово да поглъщат предписани  хапчета. Ала повечето от хората са от типа, които страдат от повишено налягане само в определени случаи. Сред които и да сте обаче е препоръчително да разбирате кои са скритите чалъми, които ще ви асистират да редуцирате нивото на кръвното четвърт до половин час. И то докато сте у дома. Тези малки тайни не решават проблема с докторската работа, но могат да са от първа необходимост в най-ранния миг. Важно е впрочем да ги направите част от начина си на живот, понеже те са изключително полезни при безчет здравни беди.

 Нейно величество канелата

Канелата ,това чудо на природата, е  много приятна както като аромат, така и като нещо за небцето. Подправката включва страшно полезни за организма лечебни качества. Понижава напрежението върху нервите и доказано благоприятства кръвното налягане. Ето нещо бързо и ефективно. Прибавате малко вода в чаша с кисело мляко и изсипете около половин чаена лъжичка канела. За да стане съвсем хубаво сложете и лъжичка мед. Тази благоуханна смес работи веднагически.

• С чесън към добро здраве

В народната медицина, чесънът изобилства от толкова много предимства, че ако го превърнете в титуляр от храната ви, ще се справяте повече от добре високото кръвно. Чесънът е приет като един от най-мощните природни антибиотици. Сваля високото кръвно, избавя от бедите с лошия холестерол. Ако не ви се поглъща под формата на скилидка, приемайте го под формата на малка лъжичка чесън на прах. Отново действа добре. При всеки случай обаче го приемайте суров. 

• Моментална помощ

Съществува един любопитен трик, който е добре да прибавите към съкровищницата. Директно трябва да сложите палец и среден пръст върху мястото зад меката част на вашето ухо. После приплъзнете пръсти надолу към ключицата. Това нещо се прави 5-10 пъти за всяко ухо. Другата популярна ключова точка е ситуирана на 0,5 см от меката час на ухото в посока към носа. При нужда и там бихте могли да проведете разтриване. 

• Да си направим чай от каркаде

Ако съществува билка, която да е тотален помощник в битката против високото кръвно налягане, това непременно е хубавата отвара от каркаде. Това е един от доказаните домашни прийоми за сваляне на вашето кръвно. И всъщност, има още сериозен списък от полезни свойства. Поради начина, по който оказва ефект на нервите, поема функцията и на антидепресант. Определено засилва имунната защита, тъй като носи в себе си най-големите нива на витамин Ц от всички чайове. Изобилства също на желязо и има доказан ефект върху хемоглобина. Разбрано е, че има ефект и при излязло извън нормите тегло. 

• Дишайте с корема

Едва ли е съвпадение това, че когато сме с повишен стрес, ние въздишаме. Затова като за начало отпуснете тялото и съзнанието. Сложете на очите си с кърпа, за да редуцирате външните стимули. Поемете въздух с корема. За да го направите правилно бихте могли да поставите ръка на стомаха си и да забележите как той се повдига нагоре. Поемайте въздух за около 3-4 секунди. А после като издишате, задръжте в тази позиция за нови четири секунди. И пак отначало. Правете така близо 4-5 минути, а може и повече. С тази тактика се подпомага притока на кръв към по-голямата част тъкани на тялото, а хипертоничната криза намалява. 

• Студен компрес с хладка вода

Тук са от полза два варианта, които да вкарате в употреба. Първият е да поставите дланите си върху течаща студена вода на мивката. Не мърдайте така за две-три минути и може да усетите добър ефект. Другата често препоръчвана тактика е да поставите хладка кърпа на тила. Не забравяйте - не трябва водата да е от ледено естество, достатъчно е да бъде хладка. 

• Облекчение веднага с още един чай

Ментовият чай действа много добре на психиката, сърцето и за скочилото нагоре кръвно налягане. Той винаги може да тушира кръвното и благодарение на ролята му да усетите кардинално облекчение.

• Масажът е ключов

Ако в непосредствена близост до вас има някой, попитайте го дали може да ви напражи хубав масаж. Ключовите места са местата на тила. Супер важене е и масажът на раменете, който да преминава с пръстите надолу към лопатките. 

• Млякото с коприва е страшно полезно

Опитайте нещо особено полезно - мляко и коприва. Приготвя се по този начин - като заливаме две супени лъжици сухи листа от коприва с около две прясно мляко. Поставяме на котлона и гледаме да стигне до кипеж, а после премахваме от огъня. Разбира се, дайте му време да изстине. Приемаме по една чаша от този лек при повишено кръвно налягане.

Полезните навици - ето ги

Всичко събрано до този момент върши облекчаваща работа в изненадващите ситуации. Би било добре обаче, ако сте си поставили за цел наистина да премахнете завинаги високото кръвно, да хвърлите едно око на този полезен списък с 10 важни неща. Ако ги добавите във всекидневието си умно и правилно, повече няма да сте подложени на мъките от високото кръвно. 

- Дайте си сметка за излишното тегло. Всеки опит за отслабване ще ще ви даде ключово предимство в битката с високото кръвно. 

- Започвайте деня с упражнения редовно. Приятни разходки, леко потичване, каране на колело, час-два плуване в басейн, танците също са много полезни. Отдайте се поне 15-30 минути на ден за тези движения. 

- Консумирайте полезни храни. Обилно приемане на зеленчуци, плодове, зърнени храни. Фундаментално обмислете диетата си, научете кое ви е проблем за здравето и го изрежете от храненето си. 

- Редуцирайте солта. Което значи и да ходите по-малко в заведения и топли кухни, защото на тези места храната в повечето случаи е пресолена. Разчитайте повече на печката у дома. 

- Документирано е, че, пациентите, които вдигат високо кръвно, консумират алкохол над необходимото. Таванът всъщност е само бира на ден или чаша вино. Ако надвишите тази доза е съвсем очаквано да стигнете до високо кръвно. Така е и за цигарите - повече от 3-5 дневно ще ви правят проблеми с кръвното. 

- Непрекъснатият стрес е един от класическите фактори. Постарайте се да го намалите и да намирате лично време за вас самите, за да сте в равновесие. 

 

Работете по тези съвети! Те не са заместител на лекарска консултация. Но са полезни и нещо, което може да ви помогне. Надяваме се да сме ви били полезни! 

Петър Георгиев
Петър Георгиев Отговорен редактор
Новините днес