Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

9 безценни съвета за контрол над псориазиса

30 юли 2024, 13:07 часа

Ако живеете с псориазис, вероятно вече знаете колко разочароващо и трудно е понякога да се справяте с това състояние. Симптоми като сърбяща, лющеща се кожа могат да повлияят на способността ви да извършвате ежедневни дейности, да се отразят на емоционалното ви здраве и да повлияят на качеството ви на живот.

Още: Ядете много месо: Ето какво рискувате

Добрата новина: Има начини да направите живота с псориазис по-лесен. Следвайте тези препоръки и забрани, за да овладеете симптомите си.

Какво трябва да направите при псориазис

Обърнете се към дерматолог. Направете си среща с дерматолог, който е специализиран в лечението на псориазис - той или тя ще е наясно с последните новости по отношение на схемите за лечение. Бъдете подготвени да обсъдите с лекаря подробностите за състоянието си, включително кога сте го забелязали за първи път, какви са симптомите ви, какви ситуации изглежда влошават симптомите ви и какви лечения са ви действали и не са ви действали досега.

Хидратирайте. Сухата кожа е по-податлива на възникване на огнища на псориазис, затова поддържайте кожата си добре хидратирана. След къпане или душ запечатайте влагата, като нанесете обилно количество овлажняващ крем или мехлем върху кожата си. Избягвайте леките лосиони, които не съдържат достатъчно омекотяващи вещества. Ако продуктите без рецепта не помагат, вашият лекар може да ви предпише овлажняващ крем, който съдържа медикаменти.

Бъдете особено старателни по отношение на овлажняването през зимните месеци, когато студеното време на открито и прекомерно затоплените сгради са особено изсушаваща комбинация. „При псориазис епидермисът се наслоява бързо, като се образува дебела люспа“, казва д-р Джеймс У. Суон, професор по медицина в отделението по дерматология в Медицинския център на Университета Лойола в Ла Грандж Парк, Илинойс.

Когато кожата е хидратирана, люспите омекват и падат, като облекчават сърбежа и сухотата. „Но ако не използвате нищо върху кожата в продължение на три дни, това ще позволи на люспите да станат много дебели“, казва д-р Суон.

Вземете си вана. Потапянето в топла (не гореща) вана за 15 минути може да помогне за отлепване на люспите и да намали сърбежа и възпалението, причинени от псориазиса. Добавянето на морска сол, овесена каша, масло за вана или гел за вана, съдържащ каменовъглен катран, към водата може допълнително да успокои и овлажни кожата ви. Ако живеете или почивате в район с минерални или солни бани, потопете се в някоя от тях. И двете се свързват с облекчаване на псориазиса.

Излагайте се на слънце. По причини, които експертите все още не разбират напълно, лезиите от псориазис често намаляват, когато са изложени на ултравиолетова светлина. Така че, въпреки че слънчевите бани не са препоръчителни за повечето хора поради риска от рак на кожата, те могат да бъдат полезни за хората с псориазис. Трикът е да се уверите, че се излагат само засегнатите от псориазис области.

Покрийте незасегнатата кожа с дрехи или слънцезащитен крем с SPF (слънцезащитен фактор) от поне 30. Ограничете излагането на слънце до 15 минути и внимавайте да избегнете слънчево изгаряне, което само ще влоши положението. Може да отнеме няколко седмици, за да се види подобрение. Избягвайте солариумите, които не предизвикват същия лечебен ефект и всъщност могат да бъдат вредни.

Вашият лекар може да ви препоръча и терапия с ултравиолетова светлина - в лекарския кабинет или у дома. Според Суон „един от златните стандарти за лечение на псориазис е фототерапията“, която включва редовно излагане на кожата на ултравиолетова светлина под лекарско наблюдение.

„Ултравиолетовата В (UVB) светлина намалява възпалителните клетки от кожата, които причиняват псориазис“, казва Суон. „Тя също така забавя размножаването на клетките, което води до образуване на люспи“.

Потърсете помощ. Да имаш псориазис не е само физически тежко - то може да бъде трудно и в емоционално отношение. Чувствата на депресия, разочарование и изолация са често срещани. Проблемите с представата за тялото, свързани с външния вид на псориазисните лезии, са нормални. Въпреки че може да ви се струва, че сте единственият човек, който се бори с това състояние, в действителност Световната здравна организация съобщава, че най-малко 100 милиона души по света са засегнати от него.

Обсъдете чувствата си относно заболяването с вашето семейство, приятели и лекар. Личните и онлайн групите за подкрепа на болните от псориазис също могат да ви осигурят подкрепа и да ви помогнат да си спомните, че не сте сами.

Какво не трябва да правите при псориазис

Не прекалявайте. Най-добрият начин да се справите с псориазиса е да го третирате внимателно. Избягвайте изкушението да чешете или търкате лезиите, което само ще ги раздразни и ще ги влоши. Опитайте се да не пипате люспите, което може да предизвика кървене и да увеличи риска от инфекция. Вместо това посъветвайте се с лекаря си за кремове и мехлеми, които могат нежно да отстранят дебелите люспи. Къпането в много гореща вода или използването на абразивни почистващи препарати също може да доведе до обостряне на симптомите.

Не се стресирайте. Някои хора с псориазис казват, че състоянието им се влошава, когато са подложени на стрес. Избягвайте стресови ситуации, когато можете, а когато не можете да избегнете стреса, вземете допълнителни мерки, за да се грижите за себе си - като например да се храните добре, да спортувате и да спите достатъчно. Хипнозата, релаксацията, медитацията, биологичната обратна връзка и други техники за управление на стреса също могат да помогнат.

Не пренебрегвайте обострянията. Псориазисът е заболяване, което продължава цял живот и има тенденция да се проявява и отслабва с течение на времето. Но това не означава, че трябва просто да живеете с него. Ако псориазисът ви се върне след период, в който е бил под контрол, насрочете посещение при вашия лекар, за да разберете защо и да решите какво може да се направи за лечението му.

Не се отказвайте. Едно от най-разочароващите неща при лечението на псориазис е, че нещо, което действа добре при един човек, може изобщо да не действа при друг. Възможно е да отнеме известно време, за да откриете правилната терапия или комбинация от терапии, която работи най-добре за вас. Бъдете търпеливи и не се отказвайте.

Още: Женско биле: Лечебно растение при стрес, вируси и язви

Важно е да бъдете последователни в плана си за лечение, ден след ден, дори когато симптомите ви не са толкова лоши. При псориазис бавното и постоянното лечение е най-доброто.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес