Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

8 причини да НЕ пропускаме закуската

05 април 2021, 08:04 часа
Реклама

Цял живот ни казват, че закуската е най-важното хранене за деня, но често я пропускаме заради суматохата сутрин. Ето няколко причини, поради което трябва да променим този навик.

1. Повишавате енергията си.

Няма по-добро начало на деня от това да заредим тялото си с важни витамини и покачим енергията си. Ето идеи за храни, които правят чудеса:

яйца: богати на протеини, аминокиселини и витамин D, страхотен източник на енергия.

пълнозърнести закуски: пълнозърнест хляб, овесени ядки или овес за закуска са добър избор - дават на тялото ви фибри, полезни за сърцето и храносмилателната система. Намаляват риска от сърдечни заболявания, рак и диабет.

витамин С: плодове, особено цитрусови, които са и страхотна храна между основните хранения, независимо дали цели плодови или на фреш.

2. Концентрирате се по-лесно

Гладът ни пречи да се съсредоточим, особено ако не сме яли нищо цяла сутрин. Не сме пълноценни по време на уроците, срещите, ежедневните задължения. Започвате да мислите само за храна, коремът ви “къркори”, изнервяте се. Ако сте закусили пълноценно, доставяте на мозъка си достатъчно сила за правилно функциониране и по-лесна концентрация през деня.

3. Намалявате сутрешното си раздразнение

Липсата на закуска е причина толкова много хора да са кисели сутрин. Разбираемо е - ако пропускате най-важното хранене за деня, най-вероятно сте раздразнени, нацупени и без мотивация за работа.Това, от своя страна, влияе на изпълнението на задачите ви през деня и социалните ви контакти. Подкрепете се със закуска и ще видите ползите върху вас и хората край вас.

4. Засилвате метаболизма

Не само нашето тяло има нужда от храна след сън, метаболизмът ни също е забавен. Задействайте го, като му доставите храна. Така тялото ви започва да гори калории още сутринта, а не чак след обяда. 

5. Спасявате се от глад

Това е нещо, което не бива да подценявате, особено ако сте загрижени за фигурата си. Когато пропускате закуска, тялото ви се заблуждава, мислийки, че гладувате и минава на режим “оцеляване”. Започва да складира калории и трупа мазнини, за да компенсира липсата на храна. Направете му услуга и превърнете закуската в ежедневен ритуал. 

6. Контролирате големината на порциите си

Ако не удовлетворите глада си сутрин, до края на деня ще копнеете за храна. Колкото повече се въздържате, толкова по-голяма ще е поредната ви порция. Ако искате да намалите храната, балансирайте общото количество, което приемате за целия ден. А ключът към това е да стартирате с обилна закуска.

7. Намалявате “лошия” холестерол

Пропускането на закуската стимулира производството на LDL холестерол, който се счита за “лош” холестерол. В този случай в тялото ви се случва верижна реакция: първо, метаболизмът ви се забавя, в тялото ви се складират мазнини и при следващото хранене преяждате. Крайният резултат е повишени нива на “лошия”холестерол.

8. Доставяте се удоволствие

Вкусната храна не ви ли прав щастливи? Започнете ударно деня си с храна, която възбужда апетита ви. Колкото по-балансирана е тя, толкова по-добре ще се чувствате и ще сте заредени с енергия за целия ден. Добавете свежи плодове или някои изкушения като наденички, препечен бекон, палачинки или омлет. Ще ви се наложи да станете малко по-рано, но си заслужава!

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес