Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

7 неподозирани симптома, че имате заболяване на бъбреците

11 септември 2024, 19:30 часа

Въпреки че често не свързваме тези симптоми с бъбреците, когато се появят, струва си да се консултирате със специалист, за да проведете правилно изследване и да идентифицирате проблема навреме.

Бъбреците са чифтни органи, разположени в задната част на коремната кухина, от двете страни на гръбначния стълб.

Тяхното правилно функциониране играе много важна роля за човешкото здраве, тъй като бъбреците са отговорни за поддържането на нивата на електролитите, кръвното налягане и баланса на течностите в тялото.

Вижте още: Добавете тази храна към закуската си и ще получите енергия и стройна линия

Подобно на други системи на тялото, те са податливи на инфекции и заболявания.

Въпреки че тези заболявания не са толкова чести, проблемът е, че те практически не показват симптоми в ранните стадии и често са много трудни за диагностициране навреме. Единственият начин да се установи точно дали има проблем е да се подложи на медицински преглед и изследвания на кръв и урина.

Има обаче някои симптоми, които също ще помогнат да "алармирате" навреме дори при най-малкото отклонение от нормата.

По-долу ще опишем подробно 7-те най-чести симптома, които показват проблеми с бъбреците. Не забравяйте да се консултирате с вашия лекар, ако някое от тези неща ви звучи познато.

1. Прекомерна умора

Хроничната умора е следствие от по-лошия транспорт на кислород от кръвта до клетките на тялото. Това може да се дължи и на проблеми с бъбреците.

Бъбреците са тясно включени в производството на червени кръвни клетки и аномалиите в тяхната функция пречат на този процес.

2. Сърбеж по кожата

Повечето токсини се отстраняват от кръвта през бъбреците чрез урината.

Поради бъбречна недостатъчност отпадъците се натрупват в тъканите и започвате да усещате сърбеж или парене под кожата.

3. Оток

Задържането на течности или подуването е един от най-важните симптоми на бъбречно заболяване.

Въпреки че появата на оток зависи от много фактори, основната причина е бъбречната недостатъчност.

Тези органи контролират нивата на вода и натрий в тялото, така че всяка „неизправност“ им пречи да балансират правилно тези нива.

Този симптом може да възникне и когато тялото изпитва голяма загуба на протеин чрез урината, състояние, наречено нефротичен синдром.

Възпалението и подуването често са концентрирани в краката и глезените, но понякога могат да се появят в ръцете, лицето и други части на тялото.

4. Бъбреци и анемия

Наличието на анемия при пациентите е знак, че бъбречното заболяване вече е доста сериозно.

В края на краищата, бъбреците са отговорни за производството на хормон, наречен еритропоетин, който стимулира костния мозък, карайки го да произвежда кръвни клетки.

Ако тази функция е нарушена поради тежка бъбречна недостатъчност, нивото на кръвните клетки намалява значително и пациентите развиват хронична анемия.

Вижте още: Дефицитът на витамин B12 води до сериозни последици за здравето: Веднага щом почувствате тези симптоми, вече сте изложени на риск

5. Болки в гърба

Болката в долната част на гърба или хълбока може да е признак за възможно бъбречно заболяване, особено при пациенти в напреднала възраст.

Въпреки че това не е често срещан симптом, може да се появи, ако имате камъни в бъбреците или пикочните пътища.

В тези случаи болката обикновено е много интензивна и обикновено е придружена от други симптоми като затруднено уриниране или усещане за парене.

Важно е да разграничите това състояние от мускулната болка, тъй като то може да бъде ключът към ранното откриване на сериозно заболяване.

6. Промяна в цвета на урината

За да се идентифицират навреме проблемите с бъбреците, е важно да се знае как урината се различава от здравите бъбреци.

Когато тези органи спрат да се справят с функциите си, възникват проблеми като:

Имате чувството, че трябва да ходите до тоалетната по-често посред нощ.

Урината се пени или мехурчета.

Неприятна миризма и тъмен цвят на урината.

Имате повече урина, цветът й е твърде прозрачен.

Затруднено уриниране повече от четири пъти на ден.

Инконтиненция на урина.

Кръв в урината.

7. Лош дъх

Може да има миризма на амоняк и метален вкус в устата поради натрупване на токсини в кръвта, причинено от бъбречна недостатъчност. Този неприятен симптом трудно се овладява, дори ако постоянно се грижите за устната хигиена.

Въпреки че всички горепосочени симптоми могат да бъдат причинени от много причини, струва си да се има предвид, че една от тях може да бъде проблем с бъбреците. Ако имате някакви съмнения, консултирайте се с вашия лекар и поискайте подходящите изследвания, за да сте сигурни, че всичко е наред.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес