Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 признака за висока кръвна захар

02 юли 2024, 15:34 часа
Реклама

Разпознаването на признаците за висока кръвна захар (хипергликемия) е от решаващо значение за управлението на диабета и предотвратяването на сериозни здравословни усложнения. Ето шест ключови показателя, които могат да ви помогнат да определите кога нивата на кръвната ви захар може да са твърде високи:

Повишена жажда и сухота в устата

Един от най-ранните признаци за висока кръвна захар е постоянната жажда. Когато нивата на кръвната захар се повишат, бъбреците ви работят, за да елиминират излишната глюкоза, като я отделят с урината. Този процес може да доведе до дехидратация, предизвиквайки усещане за постоянна жажда и сухота в устата.

Често уриниране

Високите нива на кръвната захар могат да доведат до увеличаване на честотата на уриниране. Тъй като бъбреците се опитват да освободят организма от излишната глюкоза, може да се наложи да уринирате по-често от обикновено, включително през нощта (ноктурия). Този симптом често се забелязва, дори ако не сте увеличили приема на течности.

Какво означава да имате висока кръвна захар?

Умора и слабост

Когато клетките не получават достатъчно глюкоза поради инсулинова резистентност или недостатъчно производство на инсулин (често срещано при диабет), тялото Ви може да реагира с чувство на умора и слабост. Това се случва, тъй като глюкозата не може да навлезе ефективно в клетките, за да осигури енергия, поради което се чувствате изтощени въпреки нормалните или високите нива на кръвната захар.

Замъглено зрение

Високите нива на кръвната захар могат да доведат до промени във формата на лещата на очите, което води до замъглено виждане. Този симптом обикновено е временен и отшумява, след като нивата на кръвната захар отново се контролират. Ако обаче не се лекува с течение на времето, той може да допринесе за по-сериозни проблеми с очите, като например диабетна ретинопатия.

Бавно заздравяване на порязвания и рани

Повишените нива на кръвната захар могат да влошат способността на организма да заздравява рани и наранявания. Това е така, защото високите нива на глюкоза могат да увредят кръвоносните съдове и да повлияят на кръвообращението, като забавят доставката на хранителни вещества и имунни клетки, необходими за заздравяването. Ако забележите, че порязванията или раните заздравяват по-дълго от обикновено, това може да е признак за висока кръвна захар.

Повишен глад

Въпреки високите нива на кръвната захар може да изпитвате повишен глад. Това се случва, тъй като клетките на организма не получават достатъчно глюкоза за енергия поради инсулинова резистентност или недостиг. В резултат на това, въпреки че в кръвния поток има много глюкоза, клетките ви сигнализират за глад, за да се опитат да получат повече енергия.

Важно е да се отбележи, че тези признаци могат да варират по тежест в зависимост от това колко високи са нивата на кръвната ви захар и колко дълго остават повишени. В някои случаи, особено ако нивата на кръвната захар са много високи, могат да се появят по-сериозни симптоми като объркване, затруднено дишане или дори загуба на съзнание, които изискват незабавна медицинска помощ.

Какво причинява висока сутрешна кръвна захар и как можете да я намалите?

Управлението на високите нива на кръвната захар включва редовно наблюдение, спазване на план за управление на диабета (включително медикаменти, диета и физически упражнения) и познаване на тези признаци, за да се предприемат незабавни действия, когато е необходимо. Ако имате някой от тези симптоми и подозирате висока кръвна захар, проверете нивата на кръвната си захар с глюкомер, ако е възможно, и се консултирайте с Вашия доставчик на здравни услуги за подходящи насоки и корекции в лечението.

Като останете бдителни и проактивни по отношение на управлението на нивата на кръвната си захар, можете да сведете до минимум риска от усложнения, свързани с диабета, и да поддържате по-добро общо здраве и благополучие. Разбирането на тези признаци ви дава възможност да поемете контрола върху състоянието си и да потърсите своевременно медицинска помощ, когато е необходимо.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес