Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 причини за рязко напълняване

28 април 2021, 18:00 часа

Рязкото покачване на килограми не е никак приятно, особено за дамите, които толкова желаят да имат перфектна фигура. За това състояние могат да бъдат виновни различни фактори, не само начина на хранене. Може да спазвате диета, но пак да не можете да отслабнете. Защо се получава така? Ето няколко причини за рязко напълняване!

Твърде ниска чувствителност към инсулин – ако имате прекалено високи нива на инсулин в кръвта, а чувствителността на клетките към него да бъдат твърде ниска. Това би попречило да свалите излишните килогами каквото и да правите. При това състояние не се изразходват въглехидрати, а се трупа мастна тъкан. Това отнема енергията и пречи на отслабването.

Хипотиреоидизъм – това състояние е налице, когато функцията на щитовидната жлеза е нарушена. При него метаболизмът се забавя, храната се обработва много трудно и в тялото настъпват внезапни промени, в това число и покачване на теглото.

Постоянен стрес – липсата на сън и спокойствие води до стресиране на организма. Освен че заради това постоянно посягате към хладилник, в тялото се получава хормонален дисбаланс, който води до покачване на килограми. Натрупването на хормона на стреса в организма забавя метаболизма и насърчава трупане на мастна тъкан в областта на корема и талията. Това води до образуването на паласки. Постоянното напрежение пък отнема качествения ви сън, затова е добре да опитате да го прогоните.

Лекарства против алергия – ако страдате от алергия и пиете лекарства за нея, те могат да повлияят негативно върху килограмите ви. Обърнете внимание на страничните ефекти и ако те са причина за напълняването ви, може би трябва да ги смените.

Не слушате тялото си – важно е да се храните толкова, колкото тялото желание, а не вие. Не се стремете винаги да изяждате и последната хапка, само и само да не остава в чинията. Слушайте тялото си и хапвайте толкова, колкото да утолите глада си. Освен това е добре да намалите размера на чиниите, а оттам и на порциите. Наблягайте на плодове и зеленчуци, а не на готовите бързи храни. Следете и калориите, които приемате ежедневно, защото може да са повече, отколкото трябва.

Освен това, може да хапвате полезни продукти, но в прекомерни количества, което също няма да ви помогне да отслабнете. Не трябва да се прекалява с храната, била тя и най-полезната. Съобразете се с този факт.

Не ядете в точното време – може би работите до късно или вършите други ангажименти, които не ви позволяват да закусвате, обядвате и вечеряте в разумното време за това. Дори да хапвате здравословни продукти, ако това се случва точно преди лягане, в късен час, забравете за отслабването. Ако пропускате закуската – също.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес