Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 неподозирани ползи от пиенето на вода с оцет

13 юли 2021, 10:35 часа

Ябълковият оцет служи не само като овкусител и консервант, но също така и като средство за лична хигиена и за подобряване на здравето. Оказва се, че той може да се използва и за профилактика на атеросклероза. Но трябва да се приема поне два месеца.

Според Medical News Today киселият продукт е задължително да присъства в менюто ни не само като съставка в салатите.

Той трябва да се консумира ежедневно с вода. Разредете супена лъжица оцет в голяма чаша вода. Експертите съветват да започнете с малки дози оцетна вода, като постепенно я увеличавате до достигането на чаша на ден. Това е напълно достатъчно за постигане на общ лечебен ефект върху кръвоносните съдове на тялото. Ето какво може да очаквате от оцета при положение, че го приемате 2 месеца, разреден с вода.

1. Регулиране нивата на кръвната захар и лошия холестерол

Изследването доказва, че ябълковият оцет подобрява контрола на кръвната захар, насърчава загубата на тегло и регулира нивата на лошия холестерол.

Резултатите от друго проучване за въздействието на ябълковия оцет върху организма са цитирани от Science Direct. В него участват хора с наднормено тегло и затлъстяване. След 12 седмици учените стигат до извода, че ябълковият оцет значително понижава нивата на триглицеридите и общия холестерол в плазмата и повишава концентрацията на така наречения "добър" липопротеинов холестерол с висока плътност.

Участниците в друго проучване са приемали ябълков оцет в продължение на 8 седмици. Проследено е съдържанието на мастни компоненти в кръвта им и в техните кръвоносни съдове. Доклад, публикуван в Research Gate, показва, че изследването е установило „значително намаляване на вредните липиди в кръвта“.

2. Профилактика на атеросклероза и сърдечни заболявания

Оцетът е отлично средство за профилактика на атеросклероза и съдови усложнения, които могат да причинят исхемия, тромбоза и инфаркт.

НАУЧЕТЕ ОСТАНАЛИТЕ ТУК!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес