Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 начина, по които диабетът влияе на зрението

12 ноември 2023, 12:40 часа

Диабетът, хронично състояние, което се характеризира с повишени нива на кръвната захар, може да има дълбоки последици за различни части на тялото, включително за очите. Влошаването на зрението е често срещано усложнение на диабета и разбирането на начините, по които той влияе на очите, е от решаващо значение за ефективното управление на състоянието.

Диабетна ретинопатия: Една от най-значимите заплахи за зрението при хората с диабет е диабетната ретинопатия. Това състояние възниква, когато високите нива на кръвната захар увреждат кръвоносните съдове в ретината, което води до проблеми със зрението и дори до слепота, ако не се лекува. От съществено значение е хората с диабет да се подлагат на редовни очни прегледи, за да се открие и отстрани диабетната ретинопатия в ранен стадий.

Катаракта: Диабетът увеличава риска от развитие на катаракта - помътняване на очната леща, което може да доведе до замъгляване на зрението. При хората с диабет е по-вероятно катарактата да се развие в по-ранна възраст, а контролирането на нивата на кръвната захар може да помогне за намаляване на този риск.

5-те основни вида диабет и как да живеем с всеки един от тях

Глаукома: Диабетът е свързан с повишен риск от глаукома - група очни заболявания, които могат да увредят зрителния нерв и да доведат до загуба на зрението. Редовните очни прегледи са от съществено значение за ранното откриване на глаукома, тъй като тя често се развива без забележими симптоми до по-късните етапи.

Замъглено зрение: Колебанията в нивата на кръвната захар могат да причинят временни промени във формата на очната леща, което води до замъглено виждане. Този симптом често е ранен предупредителен знак за неконтролиран диабет и подчертава важността на поддържането на стабилни нива на кръвната захар чрез медикаменти, диета и промени в начина на живот.

Двойно виждане: Диабетът може да засегне нервите, контролиращи очните мускули, което води до състояние, известно като диабетна мононевропатия. Това може да доведе до двойно виждане или затруднено фокусиране върху една точка. Управлението на нивата на кръвната захар и справянето с основната невропатия могат да помогнат за облекчаване на тези симптоми.

Kой е методът за предпазване от диабет?

Сухи очи: Диабетът може да повлияе на функционирането на слъзните жлези, което води до сухота в очите. Хората с диабет могат да изпитват дразнене, усещане за пясък или повишена чувствителност към светлина. Използването на изкуствени сълзи и поддържането на правилен контрол на кръвната захар може да облекчи тези симптоми.

Диабетът представлява значителен риск за зрението, като засяга различни аспекти на очното здраве. Редовните очни прегледи, внимателното контролиране на кръвната захар и проактивният подход към справяне със симптомите са ключови компоненти за предотвратяване и смекчаване на свързаните с диабета проблеми със зрението. Като останат бдителни и проактивни, хората с диабет могат да предприемат стъпки за запазване на зрението си и цялостното очно здраве.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес