Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 начина да си набавите полезни за сърцето витамини, без да приемате хранителни добавки

31 май 2024, 05:20 часа
Реклама

Витаминните добавки са изключително популярни по света. Но ако ги приемате за здравето на сърцето си, ново проучване показва, че може би прахосвате много от трудно заработените си пари.

Още: Лесен трик, който ще ви помогне да намалите калориите в ориза

Проучването публикувано в специализирано списание потвърждава, че приемът на хранителни добавки не допринася или допринася съвсем малко за намаляване на риска от сърдечни заболявания. Изследователският екип преглежда 18 научни изследвания, публикувани между 1970 и 2016 г., които общо обхващат над 2 милиона души, проследявани в продължение на около 18 години.

„Не открихме никаква клинична полза от употребата на мултивитамини и минерали за предотвратяване на инфаркт, инсулт или сърдечносъдови смъртни случаи“, казва водещият автор д-р Чонсеок Ким. „Надявам се, че резултатите от нашето проучване ще помогнат да се намали истерията около мултивитаминните и минералните добавки и ще насърчат хората да използват доказани методи за намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания, като например да ядат повече плодове и зеленчуци, да спортуват и да избягват тютюнопушенето.“

6 лесни начина да си набавите полезни за сърцето витамини чрез храната

Добрата новина е, че има няколко начина да намалите риска от сърдечни заболявания всеки ден и много от тях са свързани с правенето на здравословен избор на храни, които консумирате. Ето няколко чудесни варианта, препоръчани от експертите в Кливландската клиника:

  • Отдайте се на мазна риба с високо съдържание на витамин D и омега-3, като риба тон и сьомга.
  • Насладете се на шепа здравословни, засищащи ядки като орехи или бадеми.
  • Избирайте червени, жълти и оранжеви зеленчуци, като моркови и червени пиперки, тъй като те обикновено са пълни с полезни за сърцето витамини, както и с фибри.
  • Насладете се на тъмен боб, за да се възползвате от предимствата на витамин В, фибри и други ценни минерали.
  • Яжте хрупкави пресни броколи с малко хумус, за да добавите повече витамини С и Е към ежедневната си диета, както и цял куп други хранителни вещества.
  • От време на време се поглезете с черен шоколад (с поне 70 процента какао) или чаша червено вино. Сърцето ви - и вие - ще бъдете много щастливи!
  • Още: Зелето: 8 неочаквани начина, по които подобрява здравето ни

    Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

    Цвета Господинова
    Цвета Господинова Отговорен редактор
    Новините днес