Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 храни, които държат диабета под контрол

25 август 2024, 06:00 часа

Хората с диабет тип 2 могат да контролират нивата на кръвната си захар с определени храни.

Здравословното хранене е важно за всеки, но ако имате висока кръвна захар , трябва да обърнете специално внимание на това кои храни трябва да избягвате, както и кои храни трябва да присъстват в чинията ви възможно най-често.

Въпреки че диабет тип 2 е хронично заболяване, можете да улесните ежедневието си със специална диета - просто трябва да сте готови да направите промени в диетата си.

Вижте още: Не ги комбинирайте: Тези храни могат да намалят действието на лекарството ви

Научните изследвания потвърждават, че определени храни допринасят за по-добър контрол на кръвната захар и затова се препоръчват на хора с диабет в ежедневното им меню.

Боровинки – яденето на този малък син плод е чудесен начин да си набавите дневната доза въглехидрати, а освен това редовната консумация на боровинки и други горски плодове намалява инсулиновата чувствителност. Изследователите също така посочват противовъзпалителните ефекти на фитохимикалите в горските плодове, които могат да намалят някои от сърдечно-съдовите рискове, които възникват при хора с диабет тип 2.

Портокали, грейпфрут и мандарини - изследванията показват, че консумацията на цитрусови плодове има положителен, дългосрочен ефект върху нивата на кръвната захар и холестерола, благодарение на противовъзпалителното съединение хесперидин (флаванонов гликозид, изобилстващ в цитрусовите плодове) и здравословна доза от разтворими фибри. Допълнителни изследвания от Харвардското училище по обществено здраве показват, че консумацията на цели плодове, вместо сок, е пряко свързана с по-нисък риск от развитие на диабет тип 2.

Нахутът, бобът и лещата са добре известни храни с нисък гликемичен индекс, което ги прави добър избор за хора с висока кръвна захар, а нови изследвания показват, че консумацията на бобови растения може действително да има терапевтичен ефект. В проучване, публикувано в Archives of Internal Medicine, хората с диабет тип 2 консумират една чаша бобови растения на ден като част от техния прием на въглехидрати в продължение на три месеца. В сравнение с други участници в проучването, хората, които консумират бобови растения ежедневно, показват по-голямо намаляване на кръвното налягане.

Вижте още: Какво е добър и лош холестерол и какви трябва да са стойностите му

Тъмен шоколад – може ли сладкото лакомство наистина да подобри контрола на глюкозата? Изследванията показват, че малко количество висококачествен тъмен шоколад с около 70 процента какао, консумирано ежедневно, понижава нивата на инсулина и кръвното налягане. Видимите ефекти се приписват на полифенолите. Хората с диагностициран диабет все пак трябва да се консултират с лекар.

Зехтин – замяната на наситени и трансмазнини с по-здравословни ненаситени мазнини е ключова препоръка за всички хора, но видът на консумираните мазнини може да играе още по-голяма роля за здравето на хората с диабет тип 2. Това е така, защото диабетът е свързан с повишен риск от сърдечни заболявания и инсулт. Консумацията на маслиново масло екстра върджин не само е свързана с намален риск от диабет, но изследванията показват, че може също така да подобри използването на глюкозата в клетките благодарение на противовъзпалителните си ефекти.

Канела – помага за намаляване на кръвната захар. Точният механизъм, по който канелата прави това, както и препоръчителният прием, все още се проучват, но повечето изследвания сочат способността на канелата да помага за контролиране на кръвната захар на ежедневна и дългосрочна база. Няма потенциални странични ефекти, освен че храната става по-вкусна.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес