Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 прости начина за забавяне на стареенето след 40 години

23 юли 2024, 12:59 часа

Руският диетолог Елена Моторина споделя 5 прости препоръки, които ще помогнат за поддържане на здравето и забавяне на процеса на стареене в тялото след 40 години. Експертът препоръчва пълен отказ или намаляване на захарта; елиминиране на трансмазнините и намаляване на приема на омега-6; хидратация; намаляване консумацията на червено месо; практикуване на периодично гладуване.

Правила за забавяне на стареенето след 40 години 

Според диетолога захарта предизвиква гликация, процес, който ускорява стареенето на тялото. „Това е „захаризирането“ на протеините (колаген, еластин), което води до тяхното структурно увреждане, което води до образуването на бръчки. Освен това се образуват бръчки не само по кожата, но и се ускорява стареенето на кръвоносните съдове, костите, ставите и съединителната тъкан от три до четири пъти. Само отказът от захар ще помогне за предотвратяване на гликацията. Колкото по-ниска е концентрацията на глюкоза в кръвта, толкова по-рядко се случва този процес в организма, според специалиста.

Този летен плод забавя стареенето 

Освен това излишните мазнини влияят на гликирането. За да забавите този химичен процес, трябва да спрете да готвите в големи количества олио, като го замените с методи на готвене като задушаване, варене или варене на пара. 

„Връщайки се към въпроса за захарта, не бива да забравяме, че раковите клетки се хранят със захари. Те нямат собствени митохондрии, но тъй като имат нужда от енергия за бързо възпроизвеждане, те я вземат от захарите. За да намалите вероятността от тяхното възникване и размножаване, трябва да направите избор в полза на продукти, които съдържат захари от естествен произход. Това са неподсладени плодове и плодове. Също така, ако правите заготовки за зимата, предпочитайте да замразявате горски плодове и плодове, отколкото да правите сладко или компот“, споделя диетологът.

Транс мазнините са транс изомери на ненаситени мастни киселини. Най-популярният източник на трансмазнини е маргаринът, който се намира в промишлени печива и бутер тесто. Готвенето на храна в големи количества олио, особено дълбокото пържене, също добавя трансмазнини към храните.

„Те практически не се разграждат от нашите ензими, оказвайки опасен ефект върху функционирането на панкреаса. Освен това те не се извеждат от тялото ни, провокирайки появата на атеросклероза“, обяснява диетологът.

Д-р Моторина също отбелязва, че е необходимо да се осигури равно съотношение на омега-3 и омега-6.

„Омега-3 и омега-6 не се синтезират в тялото ни и трябва да си ги набавяме от храната. Но, като правило, тялото ни получава повече омега-6 мастни киселини, които провокират появата на възпалителни процеси в тялото. Основният източник на трансмазнини и големи количества омега-6, които използваме ежедневно, е рафинираното, дезодорирано слънчогледово масло. Идеално, ако го замените със зехтин. Ако това не е възможно, можете да използвате ленено семе или масло от коноп като алтернатива. Има и марки нерафинирано високоолеиново слънчогледово масло, което може да се използва за готвене, без да се страхувате за вашето здраве“, казва лекарят.

Що се отнася до олиото за пържене, експертът препоръчва да замените растителното масло с гхи или кокосово масло, тъй като те имат висока точка на горене. Следователно тези масла не отделят канцерогени, които участват в образуването на ракови клетки.

Поддържането на водния баланс е важно условие за поддържане на здравето. Приблизителното количество вода на ден е 30 милилитра на 1 килограм „нормално“ тегло, според таблицата за ИТМ. Но когато се правят изчисления, се вземат предвид и наличието или отсъствието на физическа активност, интензивността на физическата активност и други фактори. Важно е да запомните, че чай, кафе, плодова напитка, сок или млечни напитки не помагат за попълване на необходимия воден баланс. Само чиста питейна вода. 

„Водата помага да поддържате кожата си здрава и млада. Недостатъчната консумация на вода води до сгъстяване на кръвта и жлъчката, което може да доведе до застой в жлъчния мехур и образуване на камъни. Може да има проблеми с редовното изхождане“, каза Моторина. 

Диетологът препоръчва намаляване на консумацията на червено месо за хора на възраст 45-65 години до два пъти седмично. Червеното месо може да бъде заменено с мазна риба, тъй като е източник на здравословни омега-3 мастни киселини.

„Но начинът, по който се приготвя рибата, е много важен тук. За да не се окисляват полезните мазнини, не бива да се готви на високи температури“, съветва специалистът.

Диетологът препоръчва представителите на възрастовата категория 65+ да увеличат консумацията на червено месо.

„На тази възраст съществува риск от развитие на саркопения - атрофия на мускулна маса, заместването й с мазнини. Именно саркопенията е фактор за тежко стареене и висока смъртност при хората”, обяснява д-р Моторина. 

Периодичното гладуване помага за нормализиране на захарта и инсулина, активира процеса на обновяване и заздравяване на клетките, забавя процеса на стареене. Диетологът препоръчва да се практикува всякакъв режим на периодично гладуване, но с важно уточнение - да вечеряте не по-късно от 19:00 часа. 

„Не забравяйте, че периодичното гладуване има своите противопоказания. Тази диета не може да се практикува при наличие на стомашно-чревни заболявания, особено в остра форма, улцерозен колит, панкреатит, проблеми с жлъчния мехур, синдром на Гилбърт. Също така, периодичното гладуване не се препоръчва за хора, които имат състояния на дефицит: анемия, намален имунитет, причинен от скорошни вирусни заболявания, грип или стрес. Във всеки случай трябва да се консултирате със специалист“, предупреждава д-р Моторина.

Тези симптоми издават стареене на тялото

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес