Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 признака и симптоми на непоносимост към лактоза

30 май 2023, 11:33 часа

Лактозата е вид захар, намираща се естествено в млякото на повечето бозайници. Лактозната непоносимост е състояние, характеризиращо се със симптоми като болка в стомаха, подуване на корема, газове и диария, които са причинени от малабсорбция на лактоза.

При хората ензим, известен като лактаза, е отговорен за разграждането на лактозата за храносмилането. Това е особено важно при кърмачета, които се нуждаят от лактаза, за да усвояват кърмата. Въпреки това, когато децата растат, те обикновено произвеждат все по-малко лактаза.

До зряла възраст почти 70% от хората по света вече не произвеждат достатъчно лактаза, за да усвоят правилно лактозата в млякото, което води до симптоми, когато консумират млечни продукти. Лактозната непоносимост е по-рядко срещана сред хората от европейски и северозападен индийски произход.

Някои хора също могат да развият непоносимост към лактоза след операция или поради стомашно-чревни състояния като вирусни или бактериални инфекции.

Ето 5-те най-чести признака и симптома на непоносимост към лактоза.

1. Болки в стомаха и подуване на корема

Болката в стомаха и подуването са често срещани симптоми на непоносимост към лактоза както при деца, така и при възрастни.

Въглехидрати като лактоза не могат да бъдат абсорбирани от клетките, покриващи дебелото черво, но те могат да бъдат ферментирани и разградени от естествено срещащите се бактерии, които живеят там, известни като микрофлора. Тази ферментация причинява освобождаването на късоверижни мастни киселини, както и на газовете водород, метан и въглероден диоксид .

Полученото увеличение на киселините и газовете може да доведе до стомашни болки и спазми. Болката обикновено се локализира около пъпа и в долната половина на корема.

Усещането за подуване се причинява от увеличаване на водата и газовете в дебелото черво, което причинява разтягане на чревната стена.

Важно е да се отбележи, че болката в стомаха и подуването на корема са често срещани симптоми, които могат да са резултат от други причини, като преяждане, други видове малабсорбция, инфекции, лекарства и други заболявания.

2. Диария

Лактозната непоносимост причинява диария чрез увеличаване на обема на водата в дебелото черво, което увеличава обема и течното съдържание на изпражненията.

В дебелото черво микрофлората ферментира лактозата до късоверижни мастни киселини и газове. Повечето, но не всички, от тези киселини се абсорбират обратно в дебелото черво. Остатъчните киселини и лактозата увеличават количеството вода, което тялото освобождава в дебелото черво.

За някои хора с непоносимост към лактоза, консумацията на само 3 грама лактоза може да бъде достатъчна, за да предизвика симптоми. Много хора обаче могат да понасят 12 грама лактоза, количеството, което се съдържа в 1 чаша (240 мл) мляко.

Лекар разкри какво ще се случи с тялото ви, ако откажете млякото

3. Повече газове

Ферментацията на лактозата в дебелото черво увеличава производството на газовете водород, метан и въглероден диоксид.

Всъщност при хора с непоносимост към лактоза микрофлората на дебелото черво става много добра при ферментирането на лактозата в киселини и газове. Това води до ферментация на повече лактоза в дебелото черво, което допълнително увеличава метеоризма.

Количеството на произведените газове може да се различава значително от човек на човек поради разликите в ефективността на микрофлората, както и скоростта на реабсорбция на газ от дебелото черво.

Интересното е, че газовете, получени от ферментацията на лактоза, нямат миризма. Всъщност миризмата на метеоризъм идва от разграждането на протеини в червата, а не от въглехидрати.

4. Гадене

Лактозната непоносимост може да доведе до гадене или дори повръщане при някои хора, включително при деца. В едно проучване гаденето е вторият най-често срещан симптом, свързан с непоносимост към лактоза при деца, след коремната болка.

Когато лактозата ферментира в червата, получените газове и летливи мастни киселини могат да ви накарат да почувствате гадене в стомаха. Симптомите обикновено се появяват около 30 минути до 2 часа след консумация на млечни продукти.

Истини и митове за ползите и вредата от млечните продукти

5. Други симптоми

Въпреки че има по-малко научна подкрепа за тези симптоми, някои казуси съобщават за други симптоми, включително: запек, главоболие, умора, загуба на концентрация, болки в мускулите и ставите и др.

Тези симптоми обаче не са установени като истински симптоми на непоносимост към лактоза и може да имат други причини.

Алергията към краве мляко е често срещана при кърмачета, засягаща 2% до 3% от малките бебета. В около 90% от случаите тази алергия отзвучава, докато детето навърши 6 години.

Докато алергията към краве мляко е по-често срещана при малки деца, отколкото при възрастни, обратното е вярно за непоносимостта към лактоза. Лактозната непоносимост се счита за рядка при деца под 5-годишна възраст.

За разлика от непоносимостта към лактоза, алергията към мляко може да бъде животозастрашаваща, така че е важно да получите точна диагноза на симптомите, особено при деца.

Лактозната непоносимост е много често срещана и засяга до 70% от хората по света. Най-честите симптоми включват стомашна болка, подуване на корема, диария, газове, гадене и повръщане.

Ако имате симптоми на непоносимост към лактоза, дихателен тест с водород може да помогне да се определи дали имате малабсорбция на лактоза или симптомите ви са причинени от нещо друго.

Лечението включва намаляване или премахване на източници на лактоза от вашата диета, включително мляко, сметана и сладолед. Въпреки това, много хора с непоносимост към лактоза могат да изпият до 1 чаша (240 ml) мляко, без да изпитат симптоми.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес