Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 факта за хипертонията, които всеки трябва да знае

24 юли 2024, 12:00 часа

Хипертонията, известна като високо кръвно налягане, е сериозно здравословно състояние, което засяга милиони хора по света. Ето пет съществени факта за хипертонията, които всеки трябва да знае:

1. Хипертонията често е безсимптомна

Един от най-притеснителните аспекти на хипертонията е, че тя често не проявява очевидни симптоми. Много хора с високо кръвно налягане може да не се чувстват зле или да не изпитват забележими симптоми, поради което хипертонията често е наричана „тихият убиец“. Липсата на симптоми прави редовните прегледи на кръвното налягане изключително важни за ранното откриване и лечение. Без намеса хипертонията може да доведе до тежки усложнения, включително сърдечни заболявания, инсулт и увреждане на бъбреците.

Хипертония: Какво да ядем за контролиране на кръвното

2. Хипертонията може да доведе до сериозни здравословни усложнения

Неконтролираното високо кръвно налягане може да причини значителни увреждания на организма с течение на времето. То натоварва допълнително сърцето, артериите и други органи. Продължителната хипертония може да доведе до развитие на сърдечносъдови заболявания като инфаркт и инсулт, а също и до хронично бъбречно заболяване.

Освен това високото кръвно налягане може да доведе до увреждане на кръвоносните съдове в очите, което може да доведе до проблеми или загуба на зрението. Разбирането на тези рискове подчертава значението на ефективното управление на кръвното налягане за предотвратяване на сериозни здравословни проблеми.

3. Промените в начина на живот могат да повлияят значително на кръвното налягане

Управлението на хипертонията често включва промени в начина на живот. Диетата играе решаваща роля; диета с ниско съдържание на натрий и богата на плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни може да помогне за понижаване на кръвното налягане. Редовната физическа активност, като бързо ходене или джогинг, също е полезна. Намаляването на консумацията на алкохол и спирането на тютюнопушенето са важни стъпки в борбата с високото кръвно налягане.

Освен това техниките за справяне със стреса, като медитация или упражнения за дълбоко дишане, могат да допринесат за цялостния контрол на кръвното налягане. Приемането на тези промени в начина на живот понякога може да намали или дори да премахне необходимостта от прием на лекарства.

Кардиолог: Това е най-добрият хляб при хипертония

4. Нивата на кръвното налягане се измерват с две числа

Показанията на кръвното налягане се състоят от две числа: систолично и диастолично. Систоличното число измерва налягането в артериите, когато сърцето ви бие, докато диастоличното число измерва налягането между ударите, когато сърцето е в покой.

Хипертонията обикновено се диагностицира, когато показанията на кръвното налягане постоянно надвишават 130/80 mmHg. Разбирането на тези цифри може да помогне на хората да преценят по-добре състоянието на кръвното си налягане и да предприемат подходящи действия за поддържането му в здравословни граници.

5. При някои хора може да е необходимо да се приемат лекарства

Въпреки че промените в начина на живот са от решаващо значение за справяне с хипертонията, при някои хора все пак може да се наложи прием на лекарства. Налични са различни видове антихипертензивни лекарства, включително диуретици, АСЕ инхибитори и бета-блокери, наред с други. Изборът на медикамент зависи от цялостното здравословно състояние на индивида, наличието на други заболявания и от това колко добре реагира кръвното му налягане на лечението. Важно е лицата, на които са предписани медикаменти, да спазват режима и редовно да се консултират с доставчика на здравни услуги, за да коригират плана за лечение при необходимост.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес