Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 доказани средства за борба с лошия дъх

29 август 2023, 08:08 часа

Лошият дъх, медицински известен като халитоза, може да бъде притеснително състояние, което засяга не само устната хигиена, но и самочувствието и социалните контакти на човека. За щастие, няколко доказани средства могат ефективно да се справят с лошия дъх, като помогнат на хората да възвърнат самочувствието и приятното си поведение.

Поддържайте отлична устна хигиена

Основата на предотвратяването на лошия дъх се крие в поддържането на безупречна устна хигиена. Мийте зъбите си два пъти дневно, като използвате паста за зъби с флуорид, за да отстраните частиците храна и плаката, които допринасят за неприятната миризма. Не забравяйте да почиствате и езика си, тъй като в него се съдържат бактерии, които могат да произвеждат миризливи съединения.

Още: Убийствена миризма: 7 надеждни начина за бързо премахване на лошия дъх

Редовно използване на конци за зъби

Използването на конец за зъби често се подценява, но играе решаваща роля за предотвратяване на лошия дъх. Той помага за премахването на хранителни частици и плака между зъбите и по линията на венците - места, където четката за зъби не може да достигне ефективно.

Поддържайте хидратация

Сухотата в устата може да допринесе за лошия дъх, тъй като слюнката помага за почистването на устата и неутрализирането на киселините. Пиенето на достатъчно количество вода през деня помага да се поддържа производството на слюнка и да се поддържа влажността на устата, което намалява възможността за поява на неприятни миризми.

Още: Пробиотичните бактерии във ферментирали храни могат да помогнат в борбата с лошия дъх

Избирайте благоприятни за дъха храни

Някои храни като лук, чесън и силни подправки могат да оставят трайна миризма в дъха. Заложете на свежи плодове и зеленчуци като ябълки, целина и моркови, които спомагат за увеличаване на производството на слюнка и естествено почистват устата.

Редовни стоматологични прегледи

Професионалните стоматологични прегледи са от съществено значение за премахване на упорития зъбен камък и натрупаната плака, които не могат да бъдат отстранени само с четкане и конец за зъби. Освен това редовните стоматологични прегледи помагат да се установят и отстранят основните проблеми в устната кухина, които могат да допринесат за лошия дъх, като например заболявания на венците или зъбни инфекции.

Още: Защо кучето ви има лош дъх и как да го предотвратите

Включването на тези средства в ежедневието ви може значително да облекчи лошия дъх и да подобри цялостното ви орално здраве. Ако обаче лошият дъх продължава да се усеща, въпреки че сте опитали тези методи, това може да е признак на основен здравословен проблем, като хроничен синузит, стомашно-чревни проблеми или дори диабет. В такива случаи е препоръчително да се консултирате със здравен специалист за цялостна оценка.

Не забравяйте, че добрите практики за устна хигиена не само предотвратяват лошия дъх, но и допринасят за по-здрава усмивка и цялостно благополучие. Ключът се крие в последователните усилия и цялостния подход към грижата за устната кухина. Като приемат тези доказани средства, хората могат да се радват на по-свеж дъх и подновена увереност в общуването си, както в социален, така и в професионален план.

Източник: Everydayhealth

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес