Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 добри причини да ядете тиква всеки ден

03 октомври 2024, 11:48 часа

Има пет основни причини, поради които ежедневното ядене на тиква може да повлияе положително на вашето здраве. За това споделя д-р Шери Нелсън, регистриран диетолог и директор на Wellness в Elior North America. 

5 ползи от консумацията на тиквата

„Тя е богата на витамини като А, С, Е и няколко витамина от група В, а също така съдържа минерали като калий, магнезий и манган. Тиквата също е добър източник на диетични фибри, които подпомагат храносмилането”, казва специалистът. 

Как тиквата влияе на кръвната захар?

В допълнение към всички тези хранителни вещества, д-р Нелсън казва, че тиквата съдържа и много антиоксиданти, включително бета-каротин, който помага за защитата на тялото от свободните радикали и намалява оксидативния стрес. Експертът допълва, че тази храна може да помогне за предпазване от хронични заболявания.

Д-р Дженифър Хаус отбелязва, че яденето на тиквени семки също има ползи за здравето, тъй като те са пълни с хранителни вещества:

„Само една унция тиквени семки съдържат девет грама протеин, два грама фибри и 40% от дневната ви нужда от магнезий“, казва специалистът.

Според диетолога, ако решите да ядете тиква редовно, дори всеки ден, има няколко начина, по които това ще повлияе както на вашето краткосрочно, така и на дългосрочно здраве. 

Регистрираният диетолог Серена Бенали споделя, че една промяна, която може да забележите, ако започнете да ядете тиква всеки ден, е подобреното храносмилане. Това е така, защото тиквата съдържа фибри, които помагат за придвижването на храната през храносмилателния тракт и помагат за предотвратяване на запек. 

"До 80% от имунните клетки на тялото се намират в червата. Така че, когато консумирате здравословни за червата храни като тиква, ще подсилите имунната си система", казва д-р Нелсън.

Специалистът допълва, че редовната консумация на тиква също укрепва имунната система, повишавайки способността на организма да се бори с инфекциите.“

Д-р Хаус също така отбелязва, че антиоксидантите в тиквата помагат за поддържане на имунната система. 

"Ако сте склонни да изпитвате повишени нива на енергия или понижено настроение през целия ден, включването на тиква в диетата ви може да ви помогне да се почувствате по-балансирани. Тъй като тиквата има нисък гликемичен товар, тя е добра за онези, които се опитват да контролират кръвната си захар“, казва Нелсън и добавя, че печените продукти и десертите на основата на тиква често съдържат захар, което може да отмени тези ползи. 

Д-р Хаус отбелязва, че тиквата съдържа лутеин и зеаксантин, две хранителни вещества, които са критични за здравето на очите.

„Лутеинът и зеаксантинът в тиквата могат да предотвратят катаракта и свързана с възрастта дегенерация на макулата, за да поддържат очите ви здрави", споделя д-р Хаус.

Тъй като тиквата е толкова богата на хранителни вещества и също така е пълна с антиоксиданти, и тримата диетолози са на мнение, че редовната й консумация може да помогне за намаляване на риска от хронични заболявания, включително болестта на Алцхаймер, сърдечни заболявания и някои форми на рак.

„Дългосрочната консумация на тиква осигурява противовъзпалителни антиоксиданти като бета-каротин, които могат да предпазят тялото от рак, сърдечни заболявания и диабет“, казва д-р Хаус.

Как се прави рачел от тиква?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес