Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

40% от жените страдат от дефицит на желязо. Как да разпознаем симптомите?

20 октомври 2024, 11:48 часа

Желязото несъмнено е един от най-важните микроелементи. Той е необходим за правилното функциониране на човешкото тяло, тъй като е отговорен за преноса на кислород, производството на енергия и червени кръвни клетки и правилното предаване на нервните импулси. Недостигът на желязо има редица негативни последици за здравето, най-известният от които е анемията.

Причини за недостиг на желязо

Желязодефицитната анемия обикновено е резултат от недостатъчен хранителен прием на лесно усвоимо желязо и/или нарушена абсорбция на желязо в стомашно-чревния тракт.

Още: Пирони в ябълката и други съмнителни начини за повишаване на хемоглобина

Недостигът на желязо в организма може да бъде причинен от обилно кървене, инфекция, хронично възпаление, състезателни спортове и вроден или придобит дефицит на трансферин (протеин на кръвната плазма, отговорен за транспорта на желязо).

Желязодефицитна анемия се наблюдава и при пациенти с рак и стомашно-чревни заболявания с нарушена абсорбция на хранителни вещества (напр. алергия към глутен), както и след резекция на част от тънките черва. В допълнение, хората, които дълго време използват лекарства, които намаляват секрецията на киселинно стомашно съдържимо (инхибитори на протонната помпа и антагонисти на хистамин Н2 рецептор) и лекарства, които понижават нивата на холестерола в кръвта (лекарства от групата на йонообменните смоли), могат да изпитат нарушена абсорбция на желязо от стомашно-чревния тракт.

Какви са симптомите?

Още: Експерт предупреждава: Никога не пийте чаша горещ чай с тези храни

Желязодефицитната анемия се проявява главно чрез:

- умора

- раздразнителност

- намаляване на устойчивостта към инфекции

- нарушения на вниманието

- главоболие и световъртеж

- отслабване на психофизическите способности

- напукване на ъглите на устата

- чуплива коса и нокти

- загуба на коса

- груба, бледа и суха кожа

Някои хора с желязодефицитна анемия също могат да изпитат нарушения на сърдечния ритъм, нарушени изпълнителни функции и памет и симптоми на депресия.

Дефицитът на желязо причинява редица негативни последици за човешкото тяло, най-често срещаният от които е анемията. Желязодефицитната анемия при жени през първия или втория триместър на бременността повишава риска от усложнения на бременността като преждевременно отделяне на плацентата, хипоксия на мускулите на матката и плода, спонтанен аборт или преждевременно раждане и раждане на бебе с ниско тегло. Освен това новородените, хранени с майчино мляко с диагностицирана желязодефицитна анемия, са изложени на по-голям риск от нарушения в психомоторното развитие. Недостигът на желязо може също да доведе до повишени нива на тежки метали (главно кадмий и олово) в кръвта.

Как се лекува дефицитът на желязо?

Основното средство за лечение на желязодефицитна анемия е пероралният прием на желязо. Усвояването на препаратите с желязо може да се повиши чрез приемане на препарата на празен стомах и в комбинация с витамин С. Препаратите с желязо не се препоръчват да се приемат с краве мляко или растителни напитки.

Хората, които редовно приемат лекарства, които намаляват секрецията на солна киселина (инхибитори на протонната помпа, лекарства, които блокират хистаминовите Н2 рецептори), трябва да използват железни препарати 3-4 часа след приема на дозата на лекарството.

*Статията има информативен характер, не предприемайте лечение преди консултация с лекар.

Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес